Kategorier
Intervjuer Tv

Folkekrav: Gi oss «De syv søstre» på dvd

Jeg har aldri sett én episode av Hotel Cæsar eller Mot i brøstet, men jeg elska Familiesagaen De syv søstre (1996–2000). Men når kommer såpeklassikeren på dvd?

Mens vi venter: Mitt 1996-intervju med Torfinn Nag, som spilte den alkoholiserte konemishandleren Bjarte.

Jeg husker at Nag fortalte at han sørget for å gi Bjarte noen gode sider, siden han var 100 prosent ond i manus, blant annet ved å få inn en scene der han stjal julepresanger til barna sine i lekebutikken. Mulig han sa det i en annen sammenheng, hvis ikke var det jævla sløvt å ikke få det med i intervjuet.

Han har spilt en rekke roller som drittsekk. Hallik, voldtektsforbryter og narkopusher, og nå Bjarte i De syv søstre. Men det er første gang han er blitt refset offentlig.

Torfinn Nag (40), Bjarte Sivertsen i TV 2s De syv søstre og vår nye riksbusemann, unner seg en kjapp middag på et av Stavangers serveringssteder. En ung jente kommer forsiktig bort til ham og spør: Er det du som spiller i De syv søstre? Ja, det er meg, sukker Nag.

– Du drikker for mye, og du må slutte å slå kona di, stammer jenta fram.

Nag tar en kjapp titt ned i maten sin før han svarer:

– Jeg har ingen kontroll over hva som skjer i serien. Det er andre som skriver manus. Du får klage til dem.

Dette er første gangen Torfinn Nag er blitt skjelt ut for det Bjarte har gjort på tv-skjermen. Og slik som Bjarte fortsetter, blir det nok ikke siste heller. De syv søstre er i ferd med å gjøre Nag til kjendis, og han vet ikke helt om han liker det.

– Jeg hadde ikke trodd at folk skulle engasjere seg slik.

Det var tilfeldigheter som gjorde ham til skuespiller. Denne uken har Torfinn Nag vært hektisk opptatt med forberedelsene til årets julekabaret i Stavanger. Sammen med Espen Hana har Nag laget ulike forestillinger i fem år i Stavanger. Årets show har fått navnet Når nyddene blir trange, og går på Breivei scene i Stavanger i tre uker.

Hver lørdag retter over 600 000 nordmenn sine blikk mot tv-skjermen for å følge dramaene i De syv søstre. Med plirende øyne og et svett glis gir Nag liv til Bjarte, den største busemannen vi har hatt glede av å møte i norsk tv-dramatikk på en god stund.

Bjarte denger både sin kone og sin ekskone, han er utro, han gjør mindreårige gravide, setter fyr på restauranter og er rett og slett en utrivelig fyr. Hvem skulle trodd dette om Stavanger-gutten som debuterte på scenen i skolemusikalen Boyfriend? Her hadde unge Torfinn en bitte liten rolle hvor høydepunktet var en charleston-oppvisning.

– Jeg ville egentlig bli lærer, men hadde en så råtten artium at jeg aldri kom inn på lærerskolen.

Etter overstått militærtjeneste og guttetur til USA med en Chevrolet V-8 kalte arbeidslivet på unge Nag. Han flyttet til Oslo.

– Jeg hadde lyst til å prøve mange yrker, så jeg lovet meg selv å arbeide maks et halvt år i hver jobb. Jeg jobbet som lærervikar, prøvde å få hyre som sjømann, og arbeidet som barnehageassistent og bokselger. Men så fikk jeg en jobb som scenearbeider på en teateroppsetning av En midtsommernatts drøm på Det Norske Teatret.

Denne jobben vekket en ulmende teaterglede hos Nag, og samme år (1980) søkte han Teaterhøgskolen i et anfall av overmot.

– Egentlig var tanken at jeg skulle ekskludere skuespilleryrket en gang for alle. Jeg tror neppe jeg hadde søkt en gang til hvis jeg ikke hadde kommet inn. Jeg ga teateret den ene muligheten, ler han.

Nag var ikke nervøs under opptaksprøvene, men fikk panikk da han kom inn.

– Jeg synes det var litt dårlig gjort av meg, siden det var så mange andre som på død og liv ville inn. Jeg følte at det var andre som fortjente det mer enn meg.

Men teateret ble det. Rogaland Teater, Fjernsynsteatret, Oslo Nye, Nationaltheatret og Torshovteateret. Alle scener som Torfinn Nag har stått på. Et par avbrekk har han tatt seg, og da gjerne for å jobbe som bartender i korte stunder.

– I perioder får du overdose av teateret. Det spiser opp livet ditt når du jobber formiddag og kveld i lange perioder i strekk. Da er det deilig å jobbe med noe som er reelt. Å faktisk gjøre noe, i stedet for å late som om du gjør noe.

For tre år siden giftet Torfinn seg med sin Anne-Karin, etter å ha vært sammen i fem år før det. Sammen har de datteren Sofia (7).

– Jeg fridde i køen på Prix. Handlevognene der er greie å holde seg fast i når du kneler og frir. Jeg regnet med at hun skulle bli så stressa at hun bare måtte si ja, flirer Nag.

– Jeg tror hun sa: «Ja, men kom deg opp!» Jeg tror hun ble litt flau.

Kort etter blir vi igjen avbrutt av den unge damen og hennes gode råd til Bjarte. Vår nye riksskurk sukker:

– Akkurat nå er det veldig deilig når jeg treffer på folk som ikke snakker om De syv søstre i det hele tatt. Men de blir færre og færre …

Fakta – Torfinn Nag

* Født og oppvokst i Stavanger. Gift med Anne-Karin og har en datter, Sofia (7).

* I 1980 kom Nag inn på Statens teaterhøgskole i Oslo. I tillegg til sine faste engasjementer har han jobbet en del som frilanser.

* Har spilt en rekke skurkeroller eller drittsekker, som han selv kaller det. Favoritt-drittsekken er rollen som Rødtopp i Jens Bjørneboes Til lykke med dagen.

* Gjorde også en god figur i tv-serien Aksjemordet.

* Har i fem år satt opp julerevy i Stavanger sammen med Espen Hana, som Bølten-brødrene.

* Nå spiller han Bjarte Sivertsen i tv-serien De syv søstre.

* For tiden ansatt ved Rogaland Teater, hvor han skal spiller i jubileumsoppsetningen av Alexander Kiellands Skipper Worse og Garman og Worse.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..