Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 5: Året Nemi gikk til Gyldendal

Etter 20 år tok Lise Myhre i 2018 med seg tegneserieheltinnen Nemi og alle hennes bøker, blader og album fra Egmont til Gyldendal.

«Forandre å bevare» ser ut til å være slagordet når tegneseriebladet Nemi mandag 5. februar 2018 byttet forlag, fra Egmont til Gyldendal, uten at leserne vil merke de store forskjellene.

– Jeg synes det var viktig at bladet skulle være gjenkjennelig på det som alltid har vært av høy kvalitet, som papiret, formatet og layouten. Biseriene har derimot vært ganske varierende, så vi har gjort et ordentlig rufs der. Det nye innholdet er spennende og annerledes, men formen er den folk kjenner – med et tema i hvert nummer, forteller Lise Myhre, som også tar med seg de årlige Nemi-bøkene til Gyldendal.

2018s første tema er skrekkfilm-tropen «final girl», om hun som overlever frem til rulletekstene, og dette blir den svartkledde tegneserieheltinnens fjerde forlag. Nemi dukket opp i bladet Larsons gale verden på Bladkompaniet i 1997, og fikk eget blad på Egmont i 2003 etter en kort runde innom Cappelen året før.

– Jeg har fortsatt et godt forhold til Egmont og det var ikke derfor jeg byttet forlag, men jeg tror bestemt at Tegneserie-Norge har godt av at ikke ett forlag har monopol på alle de største tegneseriene heller. Det blir bra det her, jeg tror forandringene er til det bedre.

Dermed er det også slutt for det over 20 år gamle samarbeidet mellom Myhre og redaktør Sigbjørn Stabursvik. Bladets nye redaktør, Tina Søreng, tilhører generasjonen som har vokst opp med tegneserien.

– Da jeg ble tenåring fant jeg Nemi i bladhyllen på Narvesen en dag jeg skulle ta toget til Kragerø. Jeg leste det på togturen, ble hektet og har samlet siden, forteller Søreng.

Ida Neverdahl og Dan Piraros Bizarro-vitsetegninger er de eneste overlevende fra 2017-årgangens biserier, mens trofaste lesere også vil kjenne igjen den svarte humoren til svenske Nina Hemmingsson.

Ellers byr bladet på følgende bukett nykommere: «The Abdominal Charles Christopher» av canadiske Karl Kerschl, selvbiografiske «Sarah’s Scribbles» av amerikanske Sarah Andersen, livet som småbarnsfar i «Fowl Language» av amerikanske Brian Gordon og heavy metal-familien «Belzebubs» av finske JP Ahonen.

Fakta – Nemi

* Norsk tegneseriefigur, skapt av Lise Myhre i 1997.

* Fikk eget blad i 2003, utgis nå åtte ganger i året av Gyldendal.

* Samlet i tretten bøker.

* Er oversatt til engelsk, svensk, finsk, dansk, tysk, spansk, bulgarsk og italiensk.

Opprinnelig publisert i D2 fredag 2. februar 2018.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Øyvinds julekalender, luke 5: Året Nemi gikk til Gyldendal”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..