Kategorier
Kunst Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 9: Den spanske bølgen

Denne spanske tegneserien forteller historien om et av 1600-tallets mest berømte malerier.

Spanske tegneserier har gjennomgått en revolusjon på 2000-tallet, men med unntak av den hardkokte krimserien Blacksad er ikke noe blitt oversatt til norsk. Heldigvis åpnet antologien Spanish Fever (2016) slusene for en liten flodbølge av kvalitetsserier oversatt til engelsk.

Denne antologien var satt sammen av serieskaperen Paco Roca, og vi venter fortsatt på en engelsk oversettelse av hans storverk fra den spanske borgerkrigen, Los surcos del azar (den finnes alt på italiensk, hollandsk, fransk og tysk). [2018-kommentar: Fantagraphics ga ut serien som Twists of Fate i år.]

Vi har alt fått tegneserieromanen Wrinkles og den finstemte tegneserienovellen The Lighthouse på engelsk, sistnevnte er et tett kammerspill om et møte mellom en gammel fyrvokter og en soldat i tenårene, på flukt fra borgerkrigen.

De drøye og tabuknusende humorseriene til Joan Cornellá er helt ordløse, men likevel så oppsiktsvekkende at både Mox Nox og Zonzo finnes i amerikansk utgave.

Rosinen i pølsen blant 2017s oversettelser er like fullt The Ladies-in-Waiting, der forfatter Santiago García og tegner Javier Olivares tar utgangspunkt i Las Meninas («Hoff-frøknene»), mesterverket til Diego Velázquez fra 1656. Maleriet settes både inn i en sammenheng i samtiden ved det spanske hoffet på 1600-tallet, samt som inspirasjon for senere giganter som Salvador Dalí og Pablo Picasso. Resultatet er en mesterlig kunstnerbiografi, som også til fulle viser tegneseriens særpreg som kunstart.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..