Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 12: Lars Martinsons «Tonoharu»

Lars Martinsons tegneserie Tonoharu ble omsider avsluttet da tredje bind ble utgitt i 2016. Her er min lille tekst om første bok, og her er anmeldelsen.

Har du noengang vært backpacker i Kina, Taiwan, Japan eller Sør-Korea, har du også kanskje vært, fått tilbud om å jobbe som, eller møtt andre reisende som har vært engelsklærer ved en lokal skole? Ingen lokale språkkunnskaper nødvendig, og dessuten er det bare en fordel om du er høy og blond.

Den norskættede serieskaperen Lars Martinson fra Minnesota jobbet fra 2003 til 2006 som assisterende engelsklærer i Fukuoka i Japan, og nå har han destillert erfaringene sine til den ambisiøse tegneserieromanen Tonoharu, der første kapittel nylig er utgitt.

Dette er ingen selvbiografi, men en hjerteskjærende skildring av den grå og mistrøstige hverdagen som møter mange slike engelsklærere som en kontrast til drømmen om det eksotiske eventyret under fjerne himmelstrøk. Mange opplever at kulturforskjellene blir for store, språkbarrierene umulige og ensomheten for stor, spesielt de som jobber på skoler i drabantbyene og på småsteder, der de kan være så godt som eneste fastboende utlending.

Martinson er også en stødig designer, som har basert innpakningen av verket sitt på både klassiske japanske kunstnere og mesteren av moderne tegneseriedesign, Chris Ware.

Opprinnelig publisert i D2 fredag 11. juli 2008.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..