Kategorier
Sakprosa Skjønnlitteratur Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 17: Arbeiderklassehelter

Daria Bogdanska og Anders N. Kvammen forteller fra nederst på rangstigen i arbeidslivet.

«Jeg kan ikke komme på en eneste roman som handler om noen som jobber på Rema 1000,» sa Jan Kristoffer Dale til Gyldendal i anledning den danske oversettelsen av debutromanen Arbeidsnever. Han etterlyste historiene til de som sitter i kassen, vasker gulv og jobber på lager. Her er et tips: Les flere tegneserier.

– Hvis Dahle leter litt, er det en mengde historier og bøker som problematiserer arbeid i tegneserieverdenen, forteller Anders N. Kvammen.

Han jobber nå med den selvbiografiske tegneserieboken Jobb, der han  skildrer både sin jobb på boklager og tiden bak kassen på Ica. 

– Det handler om å falle utenfor, om å være en som ikke passer inn i arbeidslivet.

Jobb ble utgitt høsten 2018, og på våren ga Manifest Forlag ut Lønnsslaver, Daria Bogdanskas åpenhjertige skildring fra prekariatet i Malmö. Hun får jobb på restaurant, men timelønnen er bare 50 kroner timen og fagforening og arbeidskontrakt er fyord.

Dette er ingen ny trend. Arbeiderklassesliteren har vært en hyppig figur i tegneserier siden Harvey Pekar begynte å fortelle om egen hverdag «from off the streets of Cleveland» i 1970-årene. Ja, hvorfor ikke trekke linjene tilbake til Spider-Mans slit med å få til smør på brødet? Siden serieskapere ofte sliter med å få endene til å møtes, har de gjerne bred erfaring fra arbeidslivet.

– Jeg kommer på mange skildringer. Joe Matt jobbet på sopelimefabrikk i mange år, mens jeg er direkte inspirert av Carol Tylers The Job Thing fra 1993. Og så har du historien om da Christopher Nielsen solgte billetter på t-banen, der han møter rikinger som synger Jokke på vei opp til Frognerseteren, forteller Kvammen.

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..