Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 22: Rockys svanesang

Martin Kellerman var dritings da han bestemte seg for å legge ned livsverket Rocky. Nå er den siste samleboken her.

– Det var som å le av sin egen ulykke.

Slik oppsummerte Martin Kellerman Rocky for 17 år siden, den selvbiografiske tegneserien han startet i 1999 for å takle at han mistet jobb, kjæreste og bolig i en håndvending. 

Undertegnede hadde nettopp spandert en stor cheeseburger på Kellerman, innkjøpt på ikoniske Texburger i Universitetsgata i Oslo. Med hjelp av oversetter Dag Gravem hadde Rocky nemlig blitt flyttet fra stamsteder som Sjögräs og Kvarnen i Stockholm til Texburger, HeadOn og Last Train i Oslo, og siden har jeg vokst opp med den kyniske bikkja. 

Det vil si, han har vært kompisen som er blitt stadig særere.

Mens vi andre er blitt fanget opp av A4-livet med åpent kontorlandskap og FAU-møter, er den offentlige dagboken til den stadig mer folkesky Kellerman blitt mer opphengt i hverdagsrus, kunst og selvpålagt isolasjon. Han innser at han ikke tegner for leserne sine, han tegner for å kunne skjerme seg selv fra andre mennesker.

Førtidspensjon
I Sverige har han gitt ut smått utrolige 57 bøker siden 1999, og i vår satte 44-åringen sluttstrek for Rocky etter 20 år og én måned. Han var dritings da han tok den endelige beslutningen om å bli arbeidsledig, på vinreise til Bourgogne med en kamerat som utdanner seg som sommelier.

Veien mot pensjonen begynte da han og to venner snekret og malte interiører til en Rocky-utstilling på Spritmuseum i Stockholm i 2016. Kellerman storkoste seg med miksen av kunstnerisk kreativitet, fysisk arbeid og håndfaste resultater, men havnet på etterskudd med tegneseriene. Da utstillingen åpnet i fjor var han både overarbeidet og deprimert. Han var gått lei drømmejobben, samtidig som tanken på å gjøre noe annet enn å sitte ved tegnebordet hadde slått rot.

I fjor sommer kjøpte han et industrilokale på 80 mål på tettstedet Flen i Södermanland. «Jeg tenker at jeg skal bygge en kunstskole for meg selv der inne, der jeg prøver meg på alt mulig,» sier han i en av de siste «Rocky»-stripene. 

420 sider med striper
Han utdypet planene i avskjedsintervjuet med Dagens Nyheter:

– Jeg har gitt meg selv to år til å bare gjøre som jeg har lyst. Som en slags kunst- og håndverksskole. Det er omtrent så lenge pengene holder. Hvis det kniper kan jeg alltids gi ut ei bok eller to.

Da tenker han trolig på en oppfølger av romandebuten Alt blir ikke noe (2016). De siste stripene hans er samlet i boken Rocky volym 34, men den beste investeringen er 420 sider lange Rocky: Samlade serier 2013–2018, tredje og siste bind i bokserien som samler livsverket. 

Fakta – Rocky: Samlade serier 2013–2018

Tegneseriebok av Martin Kellerman. 

Kartago Förlag 2018, 500 sider

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..