Kategorier
Arkitektur Sakprosa

Getto anmeldt av Fri Fagbevegelse

Jan-Erik Østlie har anmeldt Getto: En historie om norske drabantbyer på Frifagbevegelse.no, og liker det han leser.

Her følger et lite utdrag, eller les hele anmeldelsen her.

«Nå handler det altså om gettoen. Og det er først og fremst myteknuser han står fram som denne gangen. For Holen har ikke det tradisjonelt og ganske unyanserte synet på gettoen som mange har, det negative som ofte klistres sterkt opp mot innvandrerkulturens bosetting enten i indre bykjerner eller i de billigste boligstrøkene rett utenfor. Som for eksempel Groruddalen i Oslo, der drabantbyene ligger på rekke og rad: Veitvet, Ammerud, Stovner, Lindeberg etc.

Helt innledningsvis skriver Holen følgende: ‘Har vi gettoer i Norge? Svaret er nei. Men også ja. Nei, vi har ingen bydeler der én minoritet dominerer, og der denne minoriteten lever isolert og under dårlige kår, i områder preget av høy kriminalitet og fravær av offentlige myndigheter. Likevel ser vi stadig at politikere. Samfunnsdebattanter, journalister, kommentatorer og rappere snakker om gettoer i Norge. Bruker man ikke g-ordet, finner man noe som ligner: parallellsamfunn, utsatte boligstrøk, «svenske tilstander» og så videre. Dette er problematisk.’

Det negative synet disse befolkningstette bostedene har fått hos enkelte er gjerne koblet sammen med kriminalitet, rotløshet og skyhøy arbeidsledighet – kort sagt de fleste merkelapper som henges på innvandrerbefolkningen – enten det er førstegenerasjon, andre eller tredje. Dette synet aksepterer ikke Holen.

(…)

Det er gjerne disse drabantbyene der innvandrertettheten er stor som stemples som gettoer – ja, for noen steder ikke til å holde ut. For det er her vi finner ‘svenske tilstander’ som i særlig fremskrittspartiterminologi betyr et sett av problemer vi snarest mulig må bli kvitt: gjerne ondsinnede gjenger som bare er ute etter å slåss og lage faenskap.

Holen presenterer en del tall både når det gjelder kriminalitetsstatistikk og om befolkningstetthet for ulike nasjonaliteter som er noe annerledes enn hva folk flest i utgangspunktet tror, men han underslår aldri at dette er bosteder med et fargerikt fellesskap. Den store forskjellen på Holen og de som lever mest i mytenes verden, er at han klarer å trekke ut alle de fordelene – alt det positive – dette fører med seg av samhold, kulturelt mangfold, identitet og sjølfølelse. For bare å nevne noe av det viktigste.

(…)

Holen har skrevet ei god sakprosabok der det til og med var mye nytt å lære for en som aldri har bodd i Groruddalen, men i store deler av sitt liv har reist gjennom Groruddalen til og fra jobben i Oslo sentrum.»

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..