Kategorier
Arkitektur Intervjuer Sakprosa

Jeg skriver om Hitler og Norge i DN

Jeg har skrevet en større sak om Adolf Hitler i Magasinet til Dagens Næringsliv. Det vil si, det er et intervju med den gresk-canadiske forfatteren Despina Stratigakos, som har skrevet boka Hitlers norske drøm.

Boka handler rett og slett om nazistenes arkitektur, okkupasjonen av Norge og hvordan landet ble brukt i Joseph Goebbels’ propagandaapparat.

Les saken her, eller på papir lørdag 8. mai.

Adolf Hitler i Sognefjorden 1934, dokumentert av fotografen Heinrich Hoffmann, som fanger opp kontrastene mellom den norske naturens dramatikk og den tyske militærmaktens industrielle ressurser. Foto: Vega forlag

En liten smakebit:

– Vi ser alle disse filmene og tv-seriene der nazistene vant annen verdenskrig og formet verden i sitt bilde. Trøsten er at vi ser på dette som alternative virkeligheter, men hvis du ser på Norge, innser du at nazistenes planer var veldig nær å bli virkelighet, forteller Stratigakos på telefon fra hjemmekontoret.

I høst kritiserte hun The Man in the High Castle for tv-seriens arkitektoniske valg, en scenografi den ellers ble hyllet for.

Problemet, mener Stratigakos, er at slike alternative virkeligheter, der nazistene vant krigen, som regel ser mot arkitektens Albert Speers plan om å gjøre Berlin om til Germania, inkludert en gigantisk triumfbue. Men dette var arkitektur for krigstid, forteller Stratigakos. Nazistenes planer for Norge lå nærmere hvordan nazistene så for seg en verden i fred.

– Hvis du ser på Norge og hva som skjedde der, blir nazistenes arkitektur mye mer subtil. Og for meg er det faktisk mer skremmende, fordi dette er vanskeligere å forsvare seg mot. Det er noe helt annet enn den stereotype visjonen om det latterlig monumentale nazistlandskapet vi ofte ser i fiksjonen, sier Stratigakos.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..