Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Om Jason og innkjøpsordningen

Jeg er intervjua i dagens Klassekampen-sak om innkjøpsordningen for tegneserier, med utgangspunkt i at Jasons God natt, Hem ikke er innkjøpt.

Les saken her.

Hovedbudskapet mitt er at dette er et tydelig tegn på at produksjonen av gode norske tegneserier nå har vokst seg langt større enn innkjøpsordningens økonomiske rammer, slik at tegneserieskapere nå opplever den samme usikkerhet som sakprosaforfattere, der selv brageprisvinnere opplever å ikke bli innkjøpt til bibliotekene.

Jeg slipper til med følgende i saken:

Tegneseriekritiker og -skaper Øyvind Holen er overrasket over at porten er blitt for trang for Jason. Han mener utgivelsen er en «gjennomsnittlig god Jason-utgivelse», som riktignok forutsetter et visst kjennskap til forfatterskapet, da tegneserieskaperen leker seg med gamle historier og figurer.

Samtidig sier Holen at norsk tegneserieproduksjon de siste årene har vokst seg forbi budsjettet til innkjøpsordningen – og at det derfor er forventet at gode titler ikke lenger kommer gjennom nåløyet.

– Det er selvfølgelig hårreisende at en nasjonalskatt som Jason ikke blir kjøpt inn, men samtidig betyr det at nivået på tegneserier er blitt veldig høyt, sier han.

Innkjøpsordningen for nye norske tegneserier er selektiv, noe som betyr at vurderingsutvalget må forholde seg til et avgrenset budsjett.

Til sammenlikning er innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur automatisk, slik at alt som holder minstekravet til kvalitet, kjøpes inn.

– Det er veldig naturlig å tenke at budsjettet for tegneserier må opp nå, sier Holen, som likevel ikke vil ha en «automatisk» ordning.

– Nei, for meg blir det dobbelt opp med krykker og støttehjul.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..