Kategorier
Hiphop Musikk

Larsiveli & Makko Makeba: De kommer fra skogene

Brødrene Larsiveli & Makko Makeba tok seg god tid da de satt Horten på hiphopkartet.

I 2023 gjør Larsiveli seg bemerket som skuespiller i TV 2-serien Blodsbrødre, noe som ga meg anledning til å børste støv av dette D2-intervjuet fra 2017.


FOTO: OSLO RECORDS

«Jeg blir i Horten for alltid», rappet Lars «Larsiveli» Reiersen sommeren 2013, da duoen Greenlight la ut musikkvideoen «Bah la meg» på Youtube. Når han nå EP-debuterer med Brødrene Gjeddehjerte er Horten fortsatt hjemstedet, men duoen er ny. Nå er det storebror Marius «Makko Makeba» Palme Reiersen som er partneren. Enn så lenge.

– Vi to er svært forskjellige selv om vi er brødre og jobber sammen. Jeg har andre tanker om hvor jeg skal havne som soloartist etterpå, men jeg føler at vi har samme visjon på dette prosjektet, forteller Larsiveli.

Siden har brødrene servert flere minneverdige enkeltlåter. I 2014 hjalp de kollegaen Unge Ferrari å finne stemmen sin på sanger som «Pandaøyne» og «Snøhvit», mens Larsiveli rappet om egen avrusning på 2016-låten «Fingertuppa». Dette var debutsingelen til duoen Larsiveli & Kong Makko Makeba, og fredag 10. mars fulgte de opp med EP-debuten Brødrene Gjeddehjerte.

Fingertuppfølelse
Brødrene har holdt på lenge, Makko har laget beats med kollektivets tause tredjepart, Daniel «Fader Danne Mane» Øverås Johansen, siden de gikk i fjerdeklasse, mens Larsiveli begynte å rappe da han var 12 år og kalte seg Larsiboi.

– Jeg hadde ingen ting å si, ingen ting å fortelle, ingen bekymringer, hadde ikke vært gjennom noe som helst. Jeg rappet om å rappe, mimrer han.

I dag har Larsiveli mer å fortelle, han er blitt tobarnsfar og har lagt samfunnsstraff og avrusning bak seg, men har en kommende rettssak og mulig fengselsstraff hengende over hodet. «Jeg var først ut av rehab, men jeg sprakk sju dager i uka,» som han rapper i fjorårets autotune-marinerte gjennombruddslåt, «Fingertuppa», der han i videoen går rundt i et vinterfrossent skogslandskap i beige frakk, solbriller og Bone Thugs-N-Harmony-skjorte.

T-skjorta er et lite vink til de som mener han jukser med autotune og følgelig ikke kan rappe, for Larsiveli kan spinne sirkler rundt de fleste med tungekrøllende rim i Bone Thugs-stil. Hvis han vil. Det var det han gjorde i tenårene.

– Jeg er personlig på «Fingertuppa», den er egentlig veldig mørk, men høres likevel kul ut. Man kan ikke høre at den er skrevet da jeg var lei meg, men mange av låtene mine er laget i mørke perioder i livet, forteller han.

– Den er preget av angst, men også av håp, supplerer Makko Makeba og fortsetter:

– Jeg elsker melankoli, bare det ikke blir sippete. Man skal føle seg litt kul også, slik at de som hører musikken kan digge det. Jeg liker Future, som høres veldig lei seg ut mange ganger, men uten at det blir teit eller selvmedlidende. «Jeg gjør noe dumt og har lyst til å stoppe, men får det ikke til», den der desperasjonen er veldig kul.

Texas-toner
Brødrene fant sin musikalske visjon i Texas. Oppvåkningen skjedde midt i 2000-årene, da rappere som Paul Wall og Slim Thug slo gjennom internasjonalt, ikke minst hvordan disse Texas-rapperne klarte å vri hiphopens storbypreg mot mer rurale verdier som åpne landeveier, skogslandskap og jordbruk (i hovedsak marihuanadyrking, riktignok).

– Da vi begynte å høre mer på sørstatsrap, så vi også musikkvideoene, og der var det skau. Det hele lignet på hvordan vi hadde det rundt oss, vi innså at vi ikke trengte skyskrapere og betong i musikkvideoer. Vi kunne lage hiphopvideo i skauen rundt Horten, forteller Makko Makeba.

Han begynte også å utforske Texas-pionerer som UGK og DJ Screw og særegne undergenrer som «country rap tunes» og «chopped and screwed», dannet produksjonsduoen Soul Division med Fader Danne Mane. De var blant de aller første nordmenn som utforsket den særegne Texas-stilen  der man bremser og manipulerer tempoet, slik at musikken tilpasses stemningen som følger av å drive med den usunne hobbyen å ruse seg på sterk hostesaft. De ga ut syv slike mikstapes, blant annet en offisiell «chopped and screwed»-versjon av mikstapen til amerikanerne Scotty og DJ Burn One.

– Da vi «skrudde» mye musikk, var vi ikke så aktive til å lage egen musikk, men det åpnet mange dører og vi fikk nettverk, forteller Makko Makeba.

Samtidig rappet lillebror med kompisen Jesse Green (nå Jesper Grønn) i duoen Greenlight, et samarbeid som visnet bort akkurat da de begynte å få sine første positive omtaler. Makkeren gikk lei, mens Larsiveli gradvis ble mer opptatt av rus enn rap. Det gikk i sprit, marihuana og piller.

– Ble du påvirket av hiphopen du selv hørte på?

– Selvfølgelig, når man er ung og lett påvirkelig, og jeg ble nok litt ekstra pøbel av hiphop da jeg var liten. Men jeg skaffer meg ikke pistol fordi jeg hører på Chief Keef nå. Og da jeg begynte å eksperimentere med rusmidler, var det ingen rappere som rappet om å spise piller. Så historien om meg og rus handler ikke om hiphop, den handler om meg og rusmiljøet i Horten, og de hører ikke på rap. Men røykingen kom fra hiphop, det hadde jeg ikke prøvd så tidlig uten musikken.

Men hva slags rolle skal de spille i norsk hiphop? De har lenge følt seg som regelbrytere, ved å flørte med autotune, r&b og moderne sørstatsrap snarere enn å dyrke gamle helter som Wu-Tang Clan, Snoop Dogg og Tee Productions.

– Jeg tror vi kan starte noe nytt, skape noen trender og åpne noen dører, Jeg føler vi gjør noe annet enn mange andre, mener Larsiveli.

Sushi x Kobe har åpnet nye dører, det har Yoguttene, Arif og Unge Ferrari også. Så jeg tror jeg vi kommer til å åpne enda flere, håper Makko Makeba.

Fakta – Larsiveli & Makko Makeba

Lars Reiersen, rapper fra Horten, født 1992. Tidligere i duoen Greenlight.

Marius Palme Reiersen, rapper og produsent fra Horten, født 1989.

Del av hiphopkollektivet Skogslosjen, som også rommer produsentduoen Soul Division (Makeba og Fader Danne Mane).

Har samarbeidet med Unge Ferrari, Sushi x Kobe, JNS, Joddski og G Mane.

EP-debuterte som Larsiveli og Makko Makeba med Brødrene Gjeddehjerte på Oslo Records fredag 10. mars.

Internett: soundcloud.com/larsiveli og soundcloud.com/makkomakeba.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..