Bøkene mine

De fleste bøkene kan bestilles hos din lokale bokhandler. Eller nettbokhandler. Eller du kan kjøpe signerte versjoner av mine og konas bøker direkte fra oss. Prisliste her.

2005-utgaven av Groruddalen er utsolgt, men er tilgjengelig i nyoppussa 2016-pocketutgave (se nederst på sida).

Send en e-post til oyvind.a.holen at gmail.com hvis du vil kjøpe bøker direkte av meg. Jeg signerer gjerne.

Du kan også hyre meg som foredragsholder. Sjekk her.

Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap (Spartacus 2004).

Les anmeldelsene til NRK, VG, Dagbladet, Dagsavisen og Universitas. Bonus: Griseslakt i Prosa. Du kan lese to kapitler fra boka her og her.

Hardcoverutgaven er utsolgt (jeg har ett eks til overs selv), og det er under få eksemplarer igjen av softcoveren.

Groruddalen: En reiseskildring (Cappelen 2005).

Les anmeldelsene til Dagbladet, Morgenbladet, Universitas, Prosa, KulturspeiletHøybråten Vel-Nytt og ABC Nyheter. Du kan lese de 60 første sidene her. 2005-utgaven er nå helt utsolgt, men i 2016 kom en ny og oppdatert pocketversjon, som er omtalt av Radikal Portal her.

Hiphop: Graffiti * rap * breaking * DJ-ing (Cappelen Damm 2009)

Les mer her. Anmeldelse i Barnebokkritikk.no, Haugesunds Avis, Bergens Tidende og Aftenposten. Makulert av forlaget, men jeg har eksemplarer til salgs selv. Det samme har Tronsmo i Oslo og Rockheim i Trondheim.

Vinner av Kulturdepartementets fagbokpris for barn og ungdom i 2009.

Faktaløve: Hiphop (Cappelen Damm 2010)
«Om bakgrunnen til de drøye tekstene, de løse buksene, gullsmykkene og sprayboksen, elegant og nyskapende illustrert av Mikael Noguchi.» 112 sider, for lesere fra åtte år og oppover. Les anmeldelse i Vinduet her.

Makulert av forlaget, men jeg har eksemplarer til salgs selv. Det samme har Tronsmo i Oslo og Rockheim i Trondheim.

Dansk utgave finner du her. Norsk lydbok får du her.

Drabant (Cappelen Damm 2012)
«Vi er i en drabantby i Groruddalen. Året er 1994.» Drabant er et godt, gammeldags tegneserialbum, som jeg har laget sammen med Mikael Noguchi.

Terningkast 6 i Bergens Tidende, ellers gode anmeldelser fra Dagbladet, LyderhornSerienett, Gudbrandsdølen Dagningen og et knippe bokbloggere. Og den svenske tegneserieeksperten Fredrik Strömberg har skrevet en engelsk anmeldelse av serien.

Vinner av Sproingprisen for beste norske tegneserie i 2012.

Du kan lese de første sidene av tegneserien her.

Dansk utgave finner du her. Og en dansk anmeldelse her.

Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge (Vigmostad & Bjørke 2012)

Det er soleklart at over 330 millioner solgte Donald-blader siden 1948 har påvirket oss. Men hvordan? Et dypdykk i hvordan Donald Duck & Co, og serieskaperen Carl Barks især, har preget utviklingen av Norge. I Donald-landet intervjues også donaldistene Fred. Olsen, Thomas Hylland Eriksen, John Christian Elden, Finn-Erik Vinje, Øystein Sørensen, Kristin Clemet, Andreas Viestad, Arnhild Skre, Gert Nygårdshaug, samt sjefdonaldisten Jon Gisle.

Les et utdrag fra boka her.

Bestill den i bokhandelen, som e-bok eller direkte fra forlaget.

Les anmeldelsene til SerienettKlassekampenDag og TidMoss Avis, Finnmark DagbladDagsavisen og Helgeland Arbeiderblad.

ItemImage

Hiphop: Graffiti * rap * breaking * dj-ing (Turbine 2013)
Dansk utgave.  Oversatt, bearbeidet og tilrettelagt til danske forhold av Laurits Bejder Klausen, som har lagt til ni nye intervjuer med danske hiphopere og ett kapittel om dansk hiphophistorie.

Les anmeldelsene i Børn & bøgerÆseløre og Bogvægten.

Utsolgt fra forlaget, men jeg har to eksemplarer til overs selv.

JBB

Jævla bra byline (Falck Forlag 2014)
En hyllest til alle selvopptatte journalister.

Hva vet du egentlig om «fargebildebyline i helfigur», «bylinekarusell», «jubelbilde», «niqab-byline», «Birken-byline», «sixpack-byline» og alle de andre nyskapningene Presse-Norge kommer opp med på daglig basis? Enkelte redaktører rydder sågar forsiden for å gjøre plass til et stort bilde av seg selv.

Les anmeldelse på Medier24.com, og sjekk ut jevnlige oppdateringer på Facebook-siden.

Drabant2

Drabant vol. 2 (Cappelen Damm 2014)
Oppfølgeren. Fredrik, Victor og Camilla beveger seg ut av drabantbyen og ned i sentrum.

Sjekk ut anmeldelser fra Bergens Tidende, DagbladetEmpirix.no, Morgenbladet, Urbania Magasin, Aftenposten og Serienett. Den svenske tegneserieeksperten Fredrik Strömberg har skrevet en engelsk anmeldelse av serien. Nominert til Sproingprisen 2015.

Du kan lese de første sidene av tegneserien her.

Og hold deg oppdatert om Drabant vol. 3 via Facebook-siden vår.

tsh

Tegneserienes historie (Cappelen Damm 2015).
Tegneserienes historie som tegneserie, laget i samarbeid med Tore Strand Olsen. Vinner av Ordknappen 2016, nominert til Kulturdepartementets fagbokpris 2016.

«Det lages tegneserier som aldri før. De er en kilde til inspirasjon for alt fra Hollywood-filmene til billedkunst, dataspill, reklame og litteratur. Men hva vet du egentlig om fortellerformens historie? Øyvind Holen og Tore Strand Olsen tar i denne boka leseren med på en opplysende og overraskende reise gjennom rutenes historie i Norge, Europa, USA og Japan, der vi selvsagt møter snakkende ender, flygende superhelter og mer.»

Les anmeldelsene i danske EkfrasePondus og Sydvesten, samt NorsklærerenSerienett, EmpirixDagbladetHamar ArbeiderbladErik Valebrokk, Prosa og Barnebokkritikk.no. Du kan bla i boka her.

12744751_10154015206696189_3935437437068111106_n

Groruddalen: En reiseskildring – ny og oppdatert utgave (Cappelen Damm 2016).
Ny pocketutgave, i oppdatert, restaurert og utvidet director’s cut-utgave. Her er nytt forord og nytt bonuskapittel, der jeg intervjuer lærere på ungdomsskoler i Groruddalen. I tillegg er teksten oppdatert og det er blitt flere kapitler, slik at mitt opprinnelige mål om å gi hver t-banestasjon langs linje 5 og 2 sitt eget kapittel omsider er nådd.

Kan også fås som e-bok. Les de første sidene her. Radikal Portal har omtalt nyutgaven her.

515oeissvel-_sx384_bo1204203200_

La Banda Volume 1 (Legion Comix 2017).
Drabant på spansk!

Ahora el libro Drabant finalmente publicaron en español.

«El año es 1994. La ciudad de Oslo le declara la guerra a la comunidad grafítera con amenazas de grandes multas y encarcelamiento. Para Federico de 16 años su tag «Deks» es el único rayo de alegría entre la escuela, el centro o su departamento en el edificio. Cuando Federico entabla una amistad con un pintor de mayor edad «Senc», alias Víctor, la vida se vuelve más emocionante. Dentro de poco se verá envuelto en una tormenta de acción girando alrededor del grafíti, la droga y la novia de Víctor, Camilla. La banda es un relato inquietante sobre la adolescencia, y la lucha para hacerse visible en una ciudad donde la mayoría permanece en el anonimato.»

d3

Drabant vol. 3 (Cappelen Damm 2018).

Den etterlengtede avslutningen av Drabant-trilogien, en frittstående fortsettelse av de to første bindene – som henholdsvis vant og ble nominert til Sproingprisen. Året er 2000 og voksenlivet er i ferd med innhente Victor, Fredrik og Camilla, men så innfører Oslo kommune nulltoleranse mot graffiti.

Bla i boka her.

Anmeldt av Empirix, Serienett, Dagbladet, Dagsavisen og Sydvesten. Les de to sistnevnte her.

Nyehiphophoder

Nye hiphophoder (Vigmostad & Bjørke 2018).
Endelig! Oppfølgeren til Hiphop-hoder (2004). Nye hiphophoder viser hvordan norsk hiphop – med artister som Karpe Diem, Madcon, Lars Vaular og Cezinando i spissen – har reist seg fra å være en nederlagsdømt subkultur til å bli en ledende kraft i dagens popkultur. En generasjon hiphopere har tatt opp aktuelle spørsmål om hudfarge, religion og politikk i låtene sine, og bidratt til å skape et nytt Norge.

Men hvem er disse artistene? Hvordan ble musikken deres en samlende stemme for en hel generasjon?

Anmeldt av NRK, og utdypt i «Åpen bok» på P2. Mats Norbeck i Subjekt mente Nye hiphophoder var årets bok. Også anmeldt i Bergens Tidende.

Dessuten har jeg bidratt i disse:

111 skiver vi elsker (Dinamo 2003).

Norsk pop- & rockleksikon (Vega 2005).

Store rock- og popleksikon (Kunnskapsforlaget 2006).

Leksikonet Respons (Bertmark Norge 2006-2009).

Håkan Hellström: Texter om ett popfenomen (Sonic 2008).

Sånn er det bare (Aschehoug 2013).

Prince: Shockadelica (Falck Forlag 2014).

Knut Henrik Jensens julaften, tegneserie i samarbeid med Anders Kemp og Ronny Haugeland (D2 2014).

Eno 2015 (Eno forlag 2015).

Rockefeller 30 år: Jubileumsbok (Rockefeller 2016).

Julefortellinger (Gyldendal 2016).

Eno 2016 (Eno forlag 2016).

Foto- og video-utstillingen We Are Oslo (2017).

Eno 2017 (Eno forlag 2017).

Gledelig, grønn jul, tegneserie i samarbeid med Ronny Haugeland (D2 2017).

Utstillingen The Dirty Art: A Celebration of Norwegian Urban Art, Vol 6 featuring Drabant (2019).

Enda mer her.

17 kommentar

 1. Dette var ein spesiell blogg – eg skal forsøke å følge med, interessant stoff.

 2. […] var å bruke dette i min bok om Groruddalen, men da jeg kom i gang med boka fikk jeg rett og slett ikke Garbarek til å passe inn. Kanskje […]

 3. laoen man

 4. […] Onsdag 8. desember moste Aftenposten til med oppfordringen “Gi guttene bøker til jul!” som hovedsak. “Guttene trenger mindre tid foran skjermen og mer tid med bøker,” mener Utdanningsforbundet. Kjenner du noen gutter som er interessert i hiphop, graffiti og beslektede områder, har jeg julegaveløsningen her. […]

 5. […] Holen er journalist, kritiker, forfatter og redaktør med mangen bøker om bla. hiphop bak seg, mest kjent er “Hiphop-Hoder” fra […]

 6. Hei.
  Skulle ønsle å vite mer om Olaf B Gulbransson. Har ikke du laget bok om ham?
  Hilsen Karine

 7. […] er Øyvind Holen som har en av de bloggene jeg leser fast, og illustratøren er Mikael […]

 8. […] His quest is also to find a truth, in his case about this contested area in Oslo. (Øyvind Holen: Groruddalen. En reiseskildring). Holen’s book I initially chose because it converges on my own theme, but it is also very well […]

 9. […] de man bruker tid og penger på har. Jeg har fulgt Øyvind Holens blogg lenge, men aldri lest bøkene hans. Så kom Drabant, og det endra […]

 10. Kommer det en Drabant vol 4?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: