Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 34: Alfa spessial

Mye er sagt og skrevet om mannebladet Alfa, men én ting er sikkert: De er jævla gode på jævla bra bylines. Den framtidige skjebnen til bladet er fortsatt uviss [Edit: Det kommer nytt nummer i desember, utgitt av Hjemmet Mortensen], men la oss i det minste håpe at Johnny Brennas kampskole gjenoppstår.

1. Alfas stjernereporter Jonas Forsang – en komparativ analyse.
Apollo-reporter Jonas Forsangs rolle i den mye omtalte fengselsflukten til Stina Brendemo Hagen er både omdiskutert og mystisk, men én ting er sikkert om Forsangs opphold i Brasil: Mye av tiden gikk med til å posere for bylinebilder tatt av Sebastian Ludvigsen.

[Kommentar: «Apollo-reporter» er en fantastisk freudian slip, jeg mener såklart Alfa-reporter. Men her er en idé: Mannebladet Apollo. De kan ha Apollo-reportere. Hva babler jeg om? Hva/hvem er Apollo? Se her.]

Hvis vi luker ut de gamle bildene av Bolivia-Stina er ratioen for Stina vs. Jonas-bilder i coversaken en knapp 6-4-seier til Stina. Og ikke bare det, det er er tydeligvis en dypere postmodernisme bak reportasjebildene av reporteren. For bare se på de åpenbare referansene:

1A. Den nye Jack Kerouac?

1B. Latin American Gothic?

1c. Den nye Erling Borgen?


Ja, jeg vet at bildet er tyvlånt fra Scanpix, men jeg påberoper meg min rett til akademisk sitatrett. Bildet må brukes for å stadfeste hypotesen.

Uansett, videre til Alfas andre reportere.


2. Clare av seg-byline.
Alfas yngste stjernereporter, Emme Clare Gabrielsen, har kledd av både seg selv og sine intervjuobjekter i flere numre, men det var først nå jeg skjønte ordspillet «Clare av». Jeg skylder på lang lunte.


3. MILF-reporter-bildebyline med kjendiser.
Alfas MILF-stjernereporter, Alexia Bohwim (bladet kaller henne über-MILF), ble sendt på truselansering med Björn Borg og John McEnroe – uten fotograf. Dermed ender halve reportasjen med reporterens jakt etter noen som trykke på avløserknappen, noe som også krones med hell. Er en ny Aud Berggren født?


4. Jeg har vært på kul ferie-bildebyline. Med selvutløser.
Alfas stjernekultur- og reisereporter Asbjørn Slettemark har vært på tur til Kilimanjaro. Også han uten fotograf. Men noen utdrag fra fotoalbumet, tatt med selvutløser? – eller er det manglende fotokreditering her? – blir det uansett plass til.

5. Punkrockspaltist-bildebyline.
Alfas stjernespaltist Ottar «The Fat Animal» Breivik (ikke i slekt) Stangeland fra punkbandet Haggis klarer kunststykket å få presset inn ni (eller er det ti?) bilder av seg selv over et tre siders reisebrev fra Polen. Jævla bra byline-redaksjonen falt likevel tyngst for vignettbildet.


6. Selvforsvarsbildebyline/fotonovelle.
Alfas stjernekrimreporter Johnny Brenna har fått sin egen serie, «Johnny Brennas kampskole». Men hvor skal vi få se neste kapittel, «Ranssituasjon»? Noen må ta ansvar!

[Edit: En liten fugl har hvisket Jævla bra byline-redaksjonen i øret at han kamokledde fyren Brenna illustrerer moves på, er Gard Hugaas, ingen ringere enn AD i Alfa. To jævla bra bylines for the price of one altså!]

Her er en gratisidé forresten: De samlede bildene fra Johnny Brennas kampskole bør være et utmerket utgangspunkt for en tegneserie/fotonovelle, litt i stil med Zofies verden. For dette er bilder som fortjener en historie!

https://twitter.com/#!/JohnnyBrenna/statuses/134371764737277952


7. Barsk redaktør søker lesere-bildebyline – over en helside.
Alfas stjerneredaktør Ole-Martin Ihle får æren av å både innlede og avslutte ballet med dette barske bylinebildet – med armene selvsikkert plassert i kors såklart. Det kan rett og slett aldri bli for mange selvsikre journalister og redaktører med armene i kors.

Men hvor ble det av Alfas superboss Magnus Rønningen? Jo, han var nok opptatt av å lage tegneseriebylines i Nordic Choice Magazine.

8. Legende møter legende-bildebyline.
Tidens Krav-legende Rune Edøy leverer en episk #jævlabrabyline i møte med selveste Ole Gunnar Solskjær, der han omtales som avisas sportsguru i bildetekst. Vakkert. Og trolig er det Solskjær som er mest starstruck her. Takk til @RBVegard


9. Kunstnerisk føling i fjæra-bildebyline.
Vi har tidligere sett Mirror-reporter Ryan Parrys svært ufølsomme føling i fjæra-bildebyline fra Utøya, så da var det på tide at A-magasinet viser britene hvordan en føling i fjæra-bildebyline skal gjøres. Mannen bak buskaset er forfatter Roy Jacobsen, han er på Utøya, og han skriver om det.10. Abbey Road-bildebyline.
Hvor mange bilder knipset i fotgjengerovergangen i Abbey Road har vi sett? Altfor mange? Redaksjonen i Mann er ikke redd for å leke med utbrukte klisjeer, og klipper inn sine bleke bylinebilder det klassiske Beatles-coveret. Opphavsrett? Er ikke så nøye.

11. Terningkast 6-bildebyline.
Dagbladet har fått ny sjefredaktør. Styret er sikre på at de har ansatt riktig mann for jobben. Og Dagbladet-desken triller terningen rett til 6. En av årets sterkeste og mest originale ansettelser!
Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

15 svar på “Jævla bra byline 34: Alfa spessial”

Morsomt! Men: Lurer på om Holen faktisk innser at han er den mest selvopptatte av alle bylinefolka han disser?

Føler du glipper tak i et #jævlabradesking-poeng på nr 3. Ække liksom hele poenget at Bowhimilf skal treffe på McEnroe og Borg slik de er nå? Og det gjør hun. Men hvordan skal vi lesere skjønne det?

Godt poeng! Jævla bra byline-redaksjonen sluntrer rett så ofte unna når det kommer til lesing av sakene. Vi ser stort sett på (byline)-bildene.

Svar

Mange av disse bildene kan strengt tatt ikke kalles for byline-bilder. Eksempel på det er det siste bildet, av John Arne Markussen. En eventuell bilde-byline vil være å finne ved navnet til artikkelforfatter.

Funny shit, tho.

Korrekt, men Jævla bra byline-redaksjonen opererer med et utvidet bylinebegrep.

Ideelt sett skal det selvsagt være bilde av den samme journalisten som skriver saken, men vi slipper også til saker der avisa omtaler egne ansatte.

Svar

Alle bildene, med unntak av Markussen, er av journalisten som skriver saken han/hun er avbildet i.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..