Kategorier

Om meg

n711516188_9445.jpg
Foto: Fredrik Arff/Cappelen Damm

Jeg er fra Lindeberg i Oslo, og har jobbet som journalist, kritiker, forfatter og redaktør siden 1990. Jeg har siden høsten 2007 hatt fast jobb som journalist i Dagens Næringslivs fredagsbilag, D2, og har tidligere skrevet for aviser og magasiner som VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Dagsavisen, Ny Tid, Klassekampen, Morgenbladet, TEGN, Faro Journalen, Ballade.no, Eno, Bild & Bubbla, Strip! og Rocky.

I tillegg har jeg skrevet bøkene Hiphop-hoder: Fra Beat Street til bygde-rap (2004), Groruddalen: En reiseskildring (2005, ny utgave 2016), Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing (2009), Faktaløve: Hiphop (2010), Donald-landet: Hvordan en and i matrosdress formet det moderne Norge (2012), Jævla bra byline (2014), Tegneserienes historie (2015) og Nye hiphophoder (2018), samt bidratt i flere andre.

I 2012 ga jeg ut min første tegneserie, Drabant, sammen med Mikael Noguchi, og fulgte opp med Drabant vol. 2 (2014) og Drabant vol. 3 (2018).

Mer om meg hos Store Norske Leksikon, mer om bøkene her.

Du kan også hyre meg som foredragsholder. Sjekk her.

Her ser du hva slags musikk jeg hører på.

Her ser du hvilke bøker jeg leser.

Jeg er også på Facebook, Instagram og Twitter.

Epost: oyvind.a.holen at gmail dot com

27 svar på “Om meg”

Bra blogg du har! Er ofte innom her for å lese om HipHop, kanskje alt du skriver. Er veldig interessant. 🙂

Hei.
Det er så gøy å finne andre som også liker kombinasjonen tegneserier og hiphop!
Hiphop-hoder likte jeg veldig godt, skriv fler bøker!

Hehe, men merkelig nok er jeg ikke så veldig imponert over hiphoptegneserier. Med unntak av selvbiografien til MF Grimm da.

Svar

øyvind holden har du en rap sang eller graffiti video siden du liker det nor breaking eller nokke om hiphop mat se på (shift historien går ) eller (shift de sa ) på http://www.youtube.com det e meg som rapper . litt fan av dine bøker.!!!!

Jeg holder på å lese eldre Animal Man-hefter, og jaggu fant jeg ikke et leserbrev fra Norge i #29, signert Øyvind A. Holen. Googlet litt og fant denne siden. Morsomt at tegneserieinteressen din ikke har dabbet av med årene!

Alt godt,

Glenn

Se det. Var det D. G. Chichester-heftene du kommenterte i tilfelle? Tror jeg har en del av dem liggende ennå, som jeg vurderer å lese på nytt igjen snart. Er ikke helt sikker på om de har tålt tidens tann, men det får gå.

Nei, det var Ann Nocenti/John Romita jr.-numrene, en underkjent epoke i DD-sagaen

Det har du sannelig rett i. Jeg har ikke fått skaffet meg alle Nocenti- utgivelsene ennå (mangler vel en 10-14 hefter tror jeg), men så fort det er gjort skal jeg lese hele løpet hennes fra starten. Jeg husker Typhoid Mary-sagaen som sterk, og tidlige Romita Jr-illustrasjoner er hva som kalles «eye candy» på engelsk folkemunne. Jeg skal holde øya åpne for brevene dine når den tid kommer.

Hei, søkte akkurat på
Irie Darlings da jeg kom til å tenke på dem, og da jeg var på besøk i hos dere i Jamaica. Det var en fantastisk tur og jeg synes du laget en veldig god oppsummering av det hele i din artikkel. Morsomt å lese nå nesten 20
år senere.

På snl.no leser jeg dette: Oppfant blant andre onkel Skrue, B-gjengen, Petter Smart, Lille hjelper, Hakkespettene, Gulbrand Gråstein og Magica fra Tryll.

Du bør som et absolutt minimum vite at å finne opp er knyttet til gjenstander. Altså du kan ikke skrive at noen oppfant onkel Skruse. Men – for eksempel at han lanserte tegneseriefigurene.

Litt streng på hva som er «absolutt minimum», men enig i innsigelsen. «Lansere» er dog ikke noe godt alternativ, da vil jeg heller gå for «skapte». Takk.

Svar

Hei! Som tidligere Lindeberg-beboer, og nå nylig flyttet til Vestli, så leste jeg boka di om Groruddalen med stor interesse. Borettslaget hos oss på Vestli delte ut boka gratis i forbindelse med 30 (40?)-års dagen til sameiet, noe som var helt genialt spør du meg. Siden jeg vokste opp på Lindeberg omtrent likt med deg, så slukte jeg boka rått og kjente meg veldig godt igjen i din beskrivelse. Bodde selv i Ospa, og kjenner på vemodet når jeg en sjelden gang er innom. Men fortsatt veldig glad i stedet, og fantastisk gode minner derifra. Får håpe at sønnen min kan få like gode minner på Vestli. Uansett vil jeg takke for en bra bok, og den går nå på rundgang hos alle jeg kjenner.

Tusen takk! Jeg hørte at forlaget hadde solgt en bunke bøker til et borettslag, men han i salgsavdelingen som fortalte det kunne ikke huske hvilket. Hva heter det? Og måtte alle borettslag i dalen gjøre det samme! 🙂 Og Ospa var vel det borettslaget jeg hadde minst å gjøre med i oppveksten, sammen med Pilen. I klassen gikk det folk fra Asken, Bjørka og Furua, samt mange fra andre siden av Lindebergåsen (gikk på Skjønnhaug).

Svar

Borettslaget heter Vestliskogen borettslag, og ligger helt på grensen til Skillebekk og Gjelleråsen. Vi som gikk på Lindeberg barneskole så vel på dere som gikk på Skjønnhaug og Jeriko som outsidere 🙂 Endret seg da skolekorpsene slo seg sammen til Lindebergskolenes musikkorps (for oss som gikk der). Gikk i parallellklassen til noen av de gutta som Hans Christian Grønn skriver om i «Det som er strengt» (kjæresten hans i boka gikk i klassen min), så mye mimring der også.

Jepp, det var henne. Tror HC gikk i klassen til bruttern… Har jo mistet kontakten med alle fra Lindeberg, og Facebook kom 15 år for sent. Enig med deg at oppfølgeren var bedre, og at den ultimate Lindebergboka enda ikke er skrevet. Men desto viktigere blir da de bidragene dere kommer med 😀
Som en liten kuriositet så kan jeg nevne at onkelen min drev spilleautomatfirmaet som hadde automatene som stod på videosjappa på senteret (Berges automatservice).

Jeg valgte å bli journalist, og så valgte forfatteryrket meg. Jeg begynte å lage mine egne aviser alt som barn, begynte å skrive i ordentlig avis da jeg var 17 og kom inn på journalisthøyskolen da jeg var 21 år gammel. Og så fikk jeg tilbud fra et forlag om å skrive min første bok i 2004, pga det jeg skrev i avisene.

Svar

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..