Kategorier
Tegneserier

Etter Corto

Hva gjør du hvis du allerede har lest de tolv Corto Maltese-albumene Hugo Pratt har gitt ut? Da kan du gå videre til det danske forlaget Faraos Cigarer, og deres mindre kjente Pratt-serier.

Min D2-sak om den italienske tegneserieklassikeren leser du her.

Hugo Pratt
Saint-Exupéry
Faraos Cigarer 2005

I en av sine siste tegneserier (fra 1994), fabulerer Hugo Pratt rundt de siste minuttene av livet til den franske forfatteren Antoine de Saint-Exupéry (Den lille prinsen), som var en eventyrer Corto Maltese ville ha kjent seg igjen i. Flyet hans skytes ned av tyske krigsfly i 1944, og Pratt benytter anledningen til å livet hans passere revy i flere drømmeaktige og lett surrealistiske scener.

Hugo Pratt
Jesuit Joe
Faraos Cigarer 2006

Denne korte serien fra 1985 er en av Hugo Pratts merkeligste, der vi møter en amoralsk, fåmælt og mystisk mestis i uniformen til Canadas ridende politi, og som også viser seg å være etterkommer av den franskcanadiske opprøreren Louis Riel. Historien er utvidet med storyboardene Pratt gjorde til Olivier Austens film med samme navn fra 1991. Bør leses som en epilog til Chester Browns tegneseriestorverk Louis Riel.

Hugo Pratt
Det gyldne hus i Samarkand
Faraos Cigarer 2005

Der vi i Norge nettopp fikk første halvdel av Corto Maltese-sagaen i boks, går det danske forlaget Faraos Cigarer en annen vei for å presentere seriene til den italienske seriegiganten Hugo Pratt. I likhet med de norske presenteres seriene med sidevis ekstramateriale med essays, skisser og akvareller, men de danske utgavene er i klassisk albumformat og rommer også andre serier enn Corto Maltese. Dette er luksusutgaven av en av de seneste Corto-klassikerne.

Bonus: Ny Tid-anmeldelse av Corto Maltese-boksen fra 2007.

Hugo Pratt
Corto Maltese
Oversatt av Nina Svendsrud m.fl.
Egmont Serieforlaget 2006

Pionerverk som koster like mye som det smaker.

Etter å ha lest den italienske tegneserien Corto Maltese hulter-til-bulter, på flere språk og over en periode på 25 år, er det en åpenbaring å få servert Hugo Pratts komplekse saga i kronologisk rekkefølge (med unntak av den senere tegnede prologen «La giovinezza»). Dermed står dette fram som et langt sterkere verk enn selv mitt begeistrede tidligere jeg kunne huske.

Cappelen ga ut albumene Corto Maltese i Sibir, Det gylne hus i Samarkand, Tango og I stenbukkens tegn fra 1986 til 1990, mens resten har vært tilgjengelig som biserier i Fantomet-heftet eller som danske albumutgivelser, men selv da har det vært vrient å forstå kronologien. Cappelens første album kommer først som sjuende album i denne påkostede boksen, som samler første halvdel av Corto-sagaen.

Den svært beleste Pratt brukte den gåtefulle sjømannen og eventyreren Corto Maltese som verktøy for å ta leseren med på tur rundt globusen og sin egen bokhylle i tida før og etter første verdenskrig, i historier så intrikate og med så mange litterære referanser at serien innbyr skribenter til å overgå hverandre i lærde essays. Umberto Eco setter standarden med å trekke linjene til James Joyce, Herman Melville, Samuel Taylor Coleridge og Euripides i innledningen til Balladen om det salte hav.

Det er på høy tid at dette pionerverket presenteres skikkelig på norsk, men den luksuriøse utgaven er ikke uproblematisk. Sidene er krympet ned, Pratts ikoniske svart/hvitt-strek er fargelagt og eventyret koster hele 1600 kroner. Skulle den høye prisen føre til at boks to ikke utgis, er vi like langt. [2015-kommentar: Og den kom ikke, nå prøver Minuskel forlag på ny frisk, så la oss håpe alle gode ting er tre.]

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..