Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 12: Byline med cv

Aftenposten feirer sitt 150-årsjubileum med nok en nyvinning innen bylineindustrien: Bildebyline med cv. Gir det deg en ekstra god leseropplevelse når du får vite at artikkelforfatteren har bakgrunn som førstesideredigerer i morgenutgaven? Igjen viser Aftenposten at de er kreative der tabloidene bare er brautende.

Og mens jeg er i gang. Det er også prisverdig av Aftenposten å gi litt ekstra oppmerksomhet til noen av avisbransjens grå slitere. Dag ut og dag inn går de på møter etter møte, mens de bruker resten av dagen til å sjonglere det ustoppelige maset fra frilansere, tipsere og  journalister. Venner og familie har forlengst sluttet å spørre om hva de egentlig driver med på jobben. Det blir sjelden tid til å skrive, og enda mindre skrive noe som fører til at de får både navn og bilde på trykk. Jeg snakker selvsagt om mellomlederne.

Men så har altså Aftenposten kommet opp med søndagsspalten Leserforum. Jeg trodde først dette skulle være lesernes side, en nær slektning av Bergens Tidendes leserombud, som stadig gjør plass til selvkritikk og refleksjon rundt medienes makt, og gjerne spiller djevelens advokat overfor egne kollegaer. Men dette er sjefens side. Så får leserne nøye seg med å lese og lære mer om avismysteriet.

Leserne slipper riktignok til med litt smågrums i margene av Leserforum, det vanlige maset om dårlig kulturdekning og misnøye med politisk korrekthet, men selve hovedplassen er alltid viet en av avisas ledere – som litt for ofte bruker plassen til å fortelle oss hvilken allsidig og innholdsrik avis Aftenposten er. Ideelt sett bør spalta avsluttes med et ønske om «en god leseopplevelse». Eller «leseropplevelse», som nyhetsredaktøren kaller det.

Dette er høyst vanlige dypetsede bildebylines i farger, men Aftenposten fortjener all mulig ros for denne demokratiseringen av avisspaltene. Leserforum lar i sannhet nye stemmer slippe til.

Bonus 1: Ønskebildebyline
Dagbladet-journalist Jan Omdahl krevde å få være med i denne spalta etter at han klinte til med en imponerende femspalters bildebyline i helfigur og farger i forbindelse med sin iPad-anmeldelse. Vi faller selvsagt for smigeren, og må samtidig påpeke at denne litt rockearrogante ryggen-til-leseren-bildebyline kanskje er litt for dristig til at den blir en gjenganger i avisspaltene.

Bonus 2: Sette-skapet-på-plass-byline
Jan Omdahl fikk være i bylineparadis i 17 dager. Så vendte bildebylinekongen Hallgeir Kvadsheim tilbake over hele forsida av Dagbladet, samt åttespalters bildebyline i helfigur og farger (på t-banen) inne i avisa. Vi bøyer oss i støvet!

Men for å oppsummere: Jævla bra bylines, folkens! Flere bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her og her.

Du har en voksen bildebyline når jeg bare får plass til halvparten av den på scanneren min!

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Jævla bra byline 12: Byline med cv”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..