Kategorier
Hiphop Musikk

Jeg titter i krystallkula

Jeg er blant spåmennene som bidrar i VG-saken «Dette er den norske musikken du skal høre på i 2011». [Edit: Haha, VG har endra tittelen til «Dette er noe av den norske musikken du bør høre på…» Ble det for autoritært?] Avisa ba om fem artister, jeg ga dem elleve. Kall det gjerne en halvgardering.

Stein Torleif Bjella: Odd Nordstoga-potensial.

Jeg var også med i VG-panelet i fjor, les mine 2010-tips her.

Noen ord om 2011-utvalget først: Jeg har konsentrert meg om relativt nye og ukjente artister, selv om VG ikke eksplisitt ba om det. Men jeg benyttet muligheten til å trekke fram  artister jeg synes folk bør ta seg tid til å sjekke ut, og vurderte aldri å bruke spalteplassen til å anbefale godt kjente artister som kommer med plate i år.

Dette er heller ikke artistene jeg nødvendigvis tror vil slå gjennom i 2011, hadde jeg visst hvem som skulle bli store, hadde jeg jobba i platebransjen. Nei, dette er artister jeg håper slår gjennom.

Som jeg skrev til VG: «Dette er kanskje ikke artistene som vil bli gigantiske i 2011, men et knippe artister jeg håper flere vil få ørene opp for – fordi de har noe unikt, nytt og spennende å by på.»


Antitabloid: «Skal» ble til «bør» etter leserreaksjoner.

Neste generasjon rappere
– Mens gamlegutta i norsk hiphop er opptatt med Melodi Grand Prix, Det store korslaget og Robinsonekspedisjon, har Lido Lido fra Haugesund, oslorapperen Dreamon og osloduoen Envy så vidt begynt å snuse seg fram mot hitlistene [edit: Her ville jeg også ha inn en bokstavelig talt innskutt bisetning om A-laget, som jeg i første omgang overså fordi jeg hadde anbefalt dem overfor VG i fjor. De er linket opp i VG-saken, men det står ikke noe om dem. Kunne godt nevnt bergensrapperen Verk i sammenhengen også.]

Dette er karer der engelsk språk faller like naturlig som norsk, som gjerne bruker elementer av pop og r&b, og som allerede er drevne til å spre musikken via gratisplater, Youtube og sosiale medier. Dessuten er de vel så opptatt av å flørte med damene som å tøffe seg for gutta, noe som kan gi dem et større publikum. Lido Lido slipper sitt ”ordentlige” debutalbum i 2011, men gode mixtapes har fått de andre inn på årets Bylarm-program.

Grime på norsk
Vågsbygd Handy fra Vågsbygd i Kristiansand ga ut albumet Undervannsmusikk 20. desember, som ufortjent ble oversett av musikkjournalister som allerede hadde oppsummert 2010 og tatt seg juleferie. De to rapperne har samarbeidet med engelske produsenter innen britisk klubbmusikk som grime og dubstep, og dette – kombinert med sterke, personlige og originale tekster på sørlandsdialekt – gir er et energisk og fascinerende resultat. Et album som fortjener lang levetid. Og apropos Kristiansand, hold også et øre med de norskspråklige punkerne i Honningbarna.

Overført fra 2010-budsjettet.
– Jeg hadde håpet å høre album fra både Stein Torleif Bjella og Amina Sewali i 2010, men fordelen med forsinkelsene er at jeg fortsatt kan glede meg. Bjella har kort sagt potensial til å bli den nye Odd Nordstoga [edit: Jeg mener hovedsaklig popularitetsmessig.], mens Sewali – med utspring i hiphopgruppa Minoritet1, er en av Norges mest lovende singer/songwritere – med en fabelaktig stemme og kyndig produsenthjelp fra Even ”Magnet” Johansen.

Nye jenter
– Det var mange kvinnelige singer/songwritere som gjorde seg bemerket i 2010, og neste år er jeg spesielt spent på hva ferskingene Sandra Kolstad og Therese Aune kan finne på. Begge har vært aktive på konsert- og festivalfronten i inn- og utland, og utmerker seg med ambisiøs, storslått og vågal kammerpop. Jeg håper på to spennende debutalbum i 2011, så følg med!

Magnus Moriarty™
– Plateselskapet Metronomicon Audio har lenge vært tilholdssted for en stor familie eksentrikere i grenselandet folk, pop, elektronika og world music, men det store gjennombruddet har latt vente på seg – for å si det forsiktig. Magnus Moriarty blir kanskje ikke noen ny folkehelt, men hans femte (!) album Kodachromerockopera fortjener mange venner blant de som liker sjarmerende og variert indiefolktronika. Synd han ikke synger på norsk!

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Jeg titter i krystallkula”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..