Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Kreativ kulturhistorie

Bryan Talbot hyller Lewis Carroll og Sunderland.


Her til lands er Bryan Talbot best kjent som sporadisk tegner av Sandman og Fables, men han har faktisk vært en av Englands mest særegne serieskapere helt siden slutten av 1970-tallet. Hans Eventyret om den slemme rotta (1995) kom på norsk i februar, og i hjemlandet gjør han det nå skarpt med Alice in Sunderland – en oppfinnsom miks av forfatterbiografi, kultur- og lokalhistorie.

Der Eventyret om… tar utgangspunkt i barnebøkene til Beatrix Potter, dykker Talbot her dypt ned i livet til en annen stor barnebokforfatter: Lewis Carroll. Med Alice i eventyrland gjorde Carroll opprør mot den moralske og pedagogiske barnelitteraturen på 1800-tallet, og ga oss et mesterverk som har påvirket alle fra kunstneren Salvador Dalí og forfatterne Franz Kafka og James Joyce til The Beatles, Monty Python og The Matrix.

Denne over 300 sider lange tegneserien er langt mer enn en streit biografi, for Talbot har valgt å utforme historien som et høyst personlig kulturhistorisk portrett av byen Sunderland gjennom flere tusen år. Det er smart og lekkert gjennomført, selv om Talbot kan bli ganske nerdete og går vel langt i å plassere Sunderland som det britiske imperiets navle.

Boka er blitt en suksess på hjemmebane, men av samme grunn blir prosjektet noe smalt for ikke-anglofile. Les Eventyret om den slemme rotta og kultklassikeren The Adventures of Luther Arkwright, Talbots soleklare mesterverk, først, for da vil Alice in Sunderland føles som en naturlig oppfølger.


Bryan Talbot
Alice in Sunderland
(
Dark Horse Comics)
4/5

Opprinnelig publisert i Rocky nr. 1, 2008.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..