Kategorier
Musikk R&B

Da Noora var lovende uoriginal

Når Noora Noor i dag spiller på Øyafestivalen er det som souldiva inspirert av klassisk Memphis-soul. Jeg benytter anledningen til å mimre om da hun slo gjennom som norsk r&b-prinsesse i 1999.

Noora
Need You CD-S
Warner Music Norway 1999

Lovende uoriginalt.
18 år gamle Noora kommer fra Somalia og bor på Holmlia, men det er umulig å høre. Debutsingelen Need You er en glatt og moderne ballade i grenselandet mellom hiphop og r&b.

I bakgrunnen lurer Warners norskansvarlig Tor Erik Hermansen. Han har i lengre tid ønsket seg en norsk r&b-diva à la amerikanske Mary J. Blige, den tøffe jenta som synger lekker soul med appell til hiphopfolket. Noora er perfekt med sin noe røffe og uryddige sang- og klesstil. Men Noora har utvilsomt talent, og «Need You» er noe av det bedre norske jeg har hørt innen sjangeren.

Låta har de litt skarpe kantene og den tøffe innpakningen som ofte er fraværende i moderne r&b, og det kan bli spennende å følge Noora videre. På den annen side renner ikke låta over av særpreg og kunne like gjerne vært en del av flodbølgen av lignende artister fra USA.


Noora
Curious
Warner 1999
4/6

Noora stråler selvsikkert, men pakkes inn i en hålkeglatt og uoriginal produksjon.
Debutplaten til Noora Noor fra Holmlia er en gjennomarbeidet og helproff moderne r&b-plate, en sjanger vi ikke akkurat er bortskjemt med her hjemme.

Og Curious holder et slikt nivå at Noora trygt kan stå oppreist i kampen mot flodbølgen av lignende artister som strømmer ut fra USA og Europa. Hun synger med selvsikkerhet og autoritet man ikke kan vente seg fra en 19-åring, og på den nye versjonen av «Need You» og den dempete versjonen av Curtis Stigers’ «I Wonder Why» skinner hun sterkt.

Dessverre er innpakningen fra det norske produsentteamet Stargate plagsomt kjønnsløs, uoriginal og glatt. I en verden der Lauryn Hill selger tusener i Norge av sin røffe hiphop-soul, der Erykah Badu overbeviser med sin nakne produksjon og produsenter som Timbaland og Kevin «She’kspere» Briggs kombinerer popteft og sonisk lekelyst må det være lov å vise mer fantasi og vågemot enn produsentene her.

For her er det mye trygg og høflig søndagskjøring, mens det bremses kraftig ned i svingene. Beatsene er dumpe, skurr og støy blir holdt på det absolutte minimum og det virker som radiospilling på P4 er et viktig mål. Stargate løsner opp snippen litt utover på platen, og den britiske produsenten Blacksmith tråkker også ørlite til i «Need You», men helhetsinntrykket blir noe feigt. Bildet av Noora som en spenstig villkatt som holdes i tømme av noen vel feige dyrepassere melder seg.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Da Noora var lovende uoriginal”

[…] Tommy tycker om mej lider av samme problem. Det kan virke som Tommy Tee sliter med lampefeber når det kommer til å følge opp 1998s soloalbum Bonds, Beats & Beliefs, for dette er mindre ambisiøs krysning av mixtape og samleplate et sted i nabolaget til 2000s ScandalNavia – gjestet av skandinaviske venner som Ken, Timbuktu, Madcon, Petter, Son of Light og Clemens. Noe bra og noe middels, og det som virkelig pirrer er låtene til Loudmouf Choir og Noora. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..