Kategorier
Film Sakprosa Skjønnlitteratur Tegneserier

Norsk Disney-arkeologi

Har du lest ut Donald-landet og tørster etter flere fakta om Donald Duck og Walt Disney i Norge? Da er heftet Disney i Norge 1928-1969: En populærhistorisk guide kanskje noe for deg?

DisneyiNorge

Tirsdag 5. juni 1945 forlot den britiske krysseren «HMS Norfolk» England med kong Haakon, kronprinsesse Märtha og hennes tre barn, Ragnhild, Astrid og Harald, som passasjer. Under overfarten var det både fine middager og cocktailselskap, men på onsdagen var det en spesiell filmfremvisning for de kongelige.

Hovedfilmen var Walt Disneys tegnefilm Saludos Amigos, med Donald Duck i hovedrollen, og ifølge en reporter som fulgte de kongelige, moret kongen seg stort over Donalds påfunn i filmen. Filmen var i praksis oppladningen til kongens ankomst ved Honnørbryggen i Oslo 7. juni, selveste frigjøringsdagen.

Denne kongelige anekdoten er bare én av svært mange i heftet Disney i Norge 1928-1969: En populærhistorisk guide, samlet og utgitt av entusiastene Are Myklebust og Jan Ståle Engaas og trykket i et førsteopplag på 200 eksemplarer.

Det rikt illustrerte heftet går grundig gjennom filmdistribusjonen, tegneseriene og barne- og ungdomsbøkene til Disney i Norge, samt norskprodusert «disneyana», nordmenn som jobbet for Disney i USA og lignende temaer. Heftet kan bestilles hos Seriebutikken.no, hvis det ikke er utsolgt alt.

 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Norsk Disney-arkeologi”

Takk! Jeg hadde tenkt å spørre om det var noe igjen, men glemte det. Er det altså bare 14 igjen av hele opplaget?

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..