Kategorier
Musikk reggae

General Knas på Jæger

Tirsdag 10. juli kan du oppleve den svenske reggaeartisten General Knas sammen med tyske So Shifty og norske Raggabalder på Jæger. Her er mine anmeldelser av generalens første band, Svenska Akademien.


Svenska Akademien

Med anledning av
Den Nya Medelklassen/MNW 2002
4/6

Samfunnsbevisst skånsk dancehall. Hva blir det neste?

Likte du Busta Ofte, reggaeprosjektet til Jørg-1 fra Tungtvann? Da bør du sjekke ut Svenska Akademien fra Landskrona i Skåne.

Kanskje er det den dype skånske dialekten, men Svenska Akademien gir reggae den samme sjarmerende egenarten bob hund gir til sin indierock. General Knas’ buldrende mørke toasting støttes opp av Sture Allén den yngres mer hiphopinspirerte rapping, og med sterke og samfunnsbevisste tekster og en variert musikalsk palett er dette blitt en underholdende plate.

Men er ikke dette vel sært? Jeg lar Svenska Akademien svare selv, fra «Talande tystnad»: «Håll käft och köp / Var en god konsument».

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.


Svenska Akademien

Gör det ändå
SwingKids/Bad Taste Records/Bonnier Amigo 2007
3/6

Skånske reggaepionerer uten glød.

«Kreativitet är farligt,» synger Sture Allén d.y. på Svenska Akademiens fjerde album, men i god bibelsk ånd ser det skånske reggaekollektivet splinten i sine brødres øye, men ikke pålen i sitt eget. For dette er ikke særlig kreativt.

Gruppen er fra Skärblacka utenfor Norrköping, en drabantby som trolig har flere reggaeband enn hele Norge til sammen. Svenska Akademien er påvirket av svensk progg, roots reggae, moderne dancehall, hiphop og politisk visetradisjon, men det politiske stikker sjelden dypere enn opprør mot autoritetene, sympati for de svake og kjærlighet overfor hverandre.

Det blir ganske forutsigbart, og når vokalisten Titti Tång er på ferie og hiphopenergien er erstattet av en heller sedat rootsholdning med glatte blåsere og synther, blir dette ikke så fryktelig spennende på plate. Bandet har nok mer glød live, noe som kan oppleves på Ekstremsportveko på Voss fredag 29. juni.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..