Kategorier
Intervjuer Jazz Musikk

Da Nora Brockstedt oppfylte jazzdrømmen

Nora Brockstedt spilte inn sin første jazzinnspilling i 1946. Mandag 12. august hylles 90-åringen under Oslo Jazzfestival, og neste uke innlemmes hun i Rockheims Hall of Fame.

Dette intervjuet er fra 2004, året Brockstedt ga ut sitt første jazzalbum – etter 58 år i bransjen.

0000704525_350

Det er 28. november 2003, og Nora Brockstedt er i NRKs studio for å spille inn et knippe jazzstandarder til «Jazzklubben» på NRK P2. NRKs Erling Wicklund blir så fornøyd at han krever et helt album. Som sagt så gjort, og nå feirer Brockstedt utgivelsen av sitt første jazzalbum, As Time Goes By, med konsert på Blå. Et sted hun aldri har satt sin fot før.

Lang ventetid
Et jazzalbum har vært en bokstavelig talt livslang drøm for Brockstedt, men det var mange biter som måtte falle på plass først. Blant annet måtte bandmedlemmene bli født. Dette har skjedd:

1923 : Nora Brockstedt blir født.

1930 : Pianist Einar «Pastor’n» Iversen blir født.

1942 : Nora vinner 25 kroner i en talentkonkurranse, oppdages av Jens Book-Jenssen, begynner å synge i revyer på Chat Noir og danner Harmony Duo med Oddvar Sanne, som senere blir til The Monn Keys.

1946 : Nora spiller inn sine første jazzlåter med trommeslageren Pete Browns orkester. Trommeslager Terje Venaas blir født.

1954 : Nora får sitt store sologjennombrudd med sangen «En liten pike i lave sko».

1958 : Nora får sin største slager med «Tango for to» av Alf Prøysen og Bjarne Amdahl. Hun spiller den inn på norsk, svensk og islandsk, og den blir så populær på Radio Luxembourg at programlederen gjennomfører offentlig plateknusing.

1960 : Nora tar «Voi Voi» til en fjerdeplass i Melodi Grand Prix. Hun synger på den offisielle åpningen av NRK Fjernsynet, og kåres til Norges mest populære artist.

1972 : Trommeslager Thomas Strønen blir født.

1975 : Nora får Spellemannprisen. Saksofonist Frode Nymo blir født.

– Platen var et helt tilfeldig lykketreff. Jeg ble spurt om å lage et radioprogram, og spilte inn åtte viser. Jeg hadde aldri drømt om at det skulle bli en plate av det, smiler Brockstedt.

Fikk avslag
Brockstedt har alltid drømt om å synge jazz, men innså raskt at hun umulig kunne leve av det. Isteden ble hun like anvendelig som poteten og bidro med revyer, musikaler, Prøysen-viser, pop og Melodi Grand Prix. De siste årene har det handlet mest om Prøysen og jazz, og allerede midt på 80-tallet søkte hun Norsk Kassettavgiftsfond om støtte til sitt første jazzalbum.

– Jeg hadde aldri søkt om noe tidligere, og prøvde meg på et lite brev der jeg skrev at jeg hadde så fryktelig lyst til å spille inn en jazzplate. Men jeg fikk selvfølgelig avslag.

Hun ga seg ikke, og fikk hjelp til å søke på ny. Denne gangen fikk hun støtte til albumet Hilsen Nora (1990), men det var ingen ren jazzplate.

– Det var mye jazzfeeling og ballader. Jeg likte den veldig godt.

Aftenpostens jazzanmelder Stein Kagge likte den også, og spurte «når får vi den første platen hvor Nora fremstår som en hundre prosent jazzartist?». I morgen får Kagge svar – etter14 år.

As Time Goes By er fylt med standardlåter som «Manhattan», «Ain’t Misbehavin’», «I Get A Kick Out Of You» og «Bye Bye Blackbird». Alle plukket ut av Brockstedt selv.

I alle formater
Musikken til Nora Brockstedt har tidligere vært utgitt på 78-plate, vinylplate, kassett og cd. Cd-versjonen av As Time Goes By er i butikkene i morgen, men alt fredag ble albumet lansert i mp3-format.

Noras fem favoritter

Billie Holiday
Det ble litt utvannet etter hvert, men hun var veldig god da jeg var ung. Hun hadde en ulykkelig skjebne, men jeg er glad hun fremdeles er veldig populær.

Ella Fitzgerald
– Ella er Ella. Musikken hennes svingte så veldig, og det er det det dreier seg om.

Monica Zetterlund
– Hun var veldig bra. Hennes styrke var at hun mestret så mye forskjellig, fra viser av Hasse & Tage via svensk jazz til standardlåter. Hun er den store svenske.

Magni Wentzel
– Både en stor gitarist og en veldig god jazzsangerinne. Meget begavet.

Radka Toneff
– Det ble så kort tid med henne, men hun spilte inn varig, skjør, skjønn musikk utenom det vanlige. Det er ikke lett for alle som blir sammenlignet med henne i ettertid. Hun var så spesiell.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..