Kategorier
Hiphop Musikk

Norske mixtapes: Peker nese til bransjen

I går handlet det om Debris, de mest avantgardistiske i den norske mixtapefamilien. Da passer det bra med denne oppfølgeren fra 2004, året da Dirty Oppland tok en mixtape inn på VG-lista.

Norske hiphopere skygger unna platebransjen, og sender demoene rett i butikkene. Nå har Dirty Oppland fra Lillehammer som første artist klart å få en demo inn på VG-lista.

I løpet av 2003 og 2004 har de multinasjonale plateselskapene i Norge gitt ut totalt tre hiphopalbum: PaperboysThe Great Escape (Bonnier Amigo), Satans sirkus av Apollo og Oss små imellom av To små karer (begge Universal).

Hiphop-Norge sitter ikke og furter av den grunn. Album gis ut på småselskap, mens det i tillegg slippes et skred cd-plater i albumlengde – som artistene ikke regner som album. De kalles mixtapes eller demoer , og utgivelsene opererer på siden av den etablerte platebransjen. I løpet av halvannet år har det kommet ut rundt 70 – sytti – slike plater fra norske hiphopartister.


Venter på plate
«Gutta raner hele bransjen, mens de venter på hits,» rapper Pål «OnklP» Tøien i låten «Hvasaruman» – hentet fra Dirty Opplands Greatest Hits Demo. Forrige tirsdag gikk den inn på 28. plass på VGs salgsliste, og viser at grensene mellom album og demo er i ferd med å bli usynlige.

Vi venter fortsatt på den første offisielle plateutgivelsen fra Jaa9 & OnklP – sjefsrapperne i Dirty Oppland – men duoen har allerede rukket å bli nominert til Alarmprisen, vunnet Norwegian Hip Hop Awards for beste mixtape og debutert på topp 30 på VG-lista. Dirty Oppland var til og med så frekke at de solgte en promoutgave av Greatest Hits Demo på 2xH-festivalen i Trondheim i vår.


Albumlengde
Forvirret? Det er nettopp derfor mixtape- og demoscenen er det mest spennende som skjer i norsk musikk om dagen.

Etablerte artister som Tungtvann, Gatas Parlament og Hawk i Warlocks, sultne nykommere som bergenske Freakshow og trønderne 3visemenn og dj-er som Teddy Touch og DJ Fade.

Alle har gitt ut plater i albumlengde. Tommy Tee har gitt ut åtte cd-mixtapes i løpet knappe tre år.

Kassettreferansen i mixtape henger igjen fra før cd-alderen, men ironisk nok var det cd-brenneren som fikk fart i produksjonen og salget. Dette er plater du bare unntaksvis finner i vanlige platebutikker. De har som regel begrenset distribusjon, utgis i et juridisk grenseland og er spekket med uautoriserte coverversjoner og ukrediterte samplinger.

«Promo CD. Egentlig ikke for salg. Hvis du har kjøpt denne er det mulig at du har blitt lurt,» heter det på Gatas Parlaments Bootlegs, b-sider & bestiser – gitt ut to måneder før gruppens «ordentlige» album, Fred, frihet og alt gratis.

En demo er et album i skisseform, der et band uten platekontrakt viser hva det har å by på. En mixtape kan være en festplate satt sammen av en dj, eller et overskuddsprosjekt der etablerte artister viser frem nye låter, slipper til kompiser og sideprosjekter og krydrer med «oversettelser» av internasjonale slagere.

Jaa9 & Onkl P gjorde en vri på Mariah Careys «I Know What You Want» på Bondegrammatikk – The Mixtape, mens Gatas Parlament oversetter Kanye Wests «Jesus Walks» til «Lenin Walks» på Planet Follo: Spring Break Vol. 2 – satt sammen av Hawk & Bølla.


Uforutsigbar
Mixtapescenen er rask, uforutsigbar og ikke bundet av platebransjens stivbente regler. Her bryr rapperne seg ikke om markedsplaner, og platene blir et spontant talerør som viser frem deres kreative handlingskraft.

I USA defineres mixtapes som «radio for the streets», og rappere som The Notorious B.I.G., The Lox, Fabolous og 50 Cent skapte seg et navn gjennom fenomenet. De mest populære utgivelsene kan selge titusener i USA, og etter at Platekompaniet tok inn Jaa9 & OnklPs Bondegrammatikk i fjor sommer har salgspotensialet her hjemme også blitt synlig. Dirty Oppland-demoen solgte ut sitt førsteopplag på 3500 eksemplarer i løpet av én drøy uke.

Anbefalte mixtapes
DJ Fade & Paddywax: Oslo State of Mind 1- 4 (2002- 2004)
Freakshow: We Are the Champions (2004)
Gatas Parlament: Bootlegs, b-sider & bestiser (2004)
Hawk & Bølla: Planet Follo – Spring Break vol. 1- 2 (2003- 2004)
Jakobsen: Debris from a fragmented culture 1- 4 (2004)
Jaa9 & Onkl P: Bondegramatikk – The Mixtape (2003)
Nasty Kutt: Politrixx (2003)
Pass It Records: The Omen Mixtape (2004)
Raggabalder: Ramsalt Ragga Volum 1- 2 (2002- 2003)
Teddy Touch: Forgetdaboutit (2004)
Tommy Tee: H.E.A.T. vol. 1- 6 (2002- 2004)
Tungtvann: Velkommen til Tungtland (2004)
Diverse artister: Stress.no/Carhartt Vol. 1- 6 (2000- 2003)

Opprinnelig publisert i Aftenposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Norske mixtapes: Peker nese til bransjen”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..