Kategorier
metal Musikk

Drapet på Dimebag Darrell

Torsdag 18. november intervjuer Lydverket tidligere Pantera-trommis Vinnie Paul om drapet på broren Dimebag Darrell i 2004. Her er det jeg skrev om saken den gang.

2. mars 2004 skrev jeg følgende anmeldelse av debuten til Damageplan, debutskiva til det nye bandet til brødrene.

Damageplan
New Found Power
Elektra/Warner 2004
4/6

Fint forsøk på å føre arven etter Pantera videre.
Pantera står igjen som et av 90-tallets viktigste metalband, men gikk ikke akkurat ned med flagget til topps. Nå prøver gitarist Dimebag Darrell og trommis Vinnie Paul å føre arven videre med Damageplan , og New Found Power er lyden av veteraner som prøver å finne sin plass i dagens metallandskap.

Vokalist Patrick Lachman (tidligere gitarist for Rob Halford av alle ting) gjør en bra Phil Anselmo-imitasjon, og det er dessuten fint mulig å høre spor av både grunge à la Alice In Chains, numetal-angst, metalcore og tung, tung bluesrock. Damageplan viser flere fine tegn på å tre ut av Panteras lange skygge og ta sin plass i den nye bølgen av amerikansk metal, men det er foreløpig for tidlig å si om New Found Power er begynnelsen på noe stort eller bare en verdig finale for Pantera.

Så gikk det bare noen måneder, og 8. desember samme år ble Darrell drept på scenen. Da skrev jeg disse sakene.

Ble drept på scenen
Tidligere Pantera-gitarist «Dimebag» Darrell (38) ble skutt på scenen natt til i går. – Tragisk, sier Sigurd Wongraven i Satyricon. Han kjente Darrell, og skulle ha spilt på samme scene i morgen.

Klokken er 22.00 onsdag kveld, og bandet Damageplan er midt i første sang under sin konsert i byen Columbus, Ohio. Plutselig hopper en av de 200 publikummerne i klubben Alrosa Villa opp på scenen, og skyter gitarist «Dimebag» Darrell Lance Abbott fire-fem ganger. Deretter vender han skytevåpenet mot publikum.

Tre andre mister livet i blodbadet og minst to blir såret før gjerningsmannen blir drept av en politimann.

– Jeg har bare gått og ventet på at noe slikt skulle skje en eller annen gang. Det er nok av historier om folk som kaster ting og skader musikere på scenen. Jeg har lurt på når noen skal ta livet av en som står på scenen, sier Sigurd Wongraven i black metal-bandet Satyricon.

Kjente bandet
Satyricon er for tiden på USA-turné, og Wongraven hadde akkurat gått av scenen etter en konsert i Oklahoma City da han fikk beskjed om drapene i Columbus. Han er fortsatt i lettere sjokk.

– Det er mange aspekter rundt dette, og det er veldig tragisk. Dette er kolleger og folk vi kjenner. Vi turnerte med Pantera i 2000, og kjenner både Darrell, broren hans, Vinnie Paul, og flere av crewmedlemmene til Damageplan. Vi skulle til og med spille på åstedet, Alrosa Villa, i morgen – men det kommer ikke til å skje nå.

Øyenvitnet Chris Couch sier til nyhetsbyrået AP at det så ut som gjerningsmannen var ute etter Dimebag, og at det virket som han var på et hevntokt. Politiet offentliggjorde i går navnet på to av de andre drepte, Nathan Bray og Erin Halk. Ingen av de andre medlemmene i Damageplan skal være blant ofrene.

Metalldetektor
Wongraven tror hendelsen ikke bare vil ha negativ innvirkning på Satyricons turné, men at den vil føre til en nedtur for konsertmarkedet i hele USA.

– Mange vil sikkert ikke føle seg i humør til å gå på konsert, mens ungdom ikke får lov til å gå på konsert av foreldrene sine lenger. Dette er en situasjon det er vanskelig å gardere seg mot, selv om man kan og bør ha metalldetektorer ved konsertarenaer – både for publikums og artistenes skyld.

Nå kommer konspirasjonsteoriene
«Dimebag» Darrell ble skutt på dagen 24 år etter at Mark Chapman skjøt John Lennon. Var det en sinnsforvirret handling eller på oppdrag fra tidligere Pantera-vokalist Phil Anselmo?

Anselmo er fortsatt svært sint på sine tidligere bandkamerater «Dimebag» Darrell og Vinnie Paul etter oppløsningen av Pantera. På forsiden av det nyeste nummeret av Metal Hammer sier Anselmo at «Dimebag deserves to be beaten severely!» – han fortjener en grundig omgang bank.

– Nettet eksploderer av rykter, sier musikkjournalist Asbjørn Slettemark bare timer etter at nyheten fra Columbus er blitt kjent.

Gjerningsmannen er død og kan ikke forklare sine motiver. Derfor er det fritt frem for spekulasjoner, og dem kan det bli mange av.

– Det er generelt få voldelige feider i metalmiljøet, men tonen mellom Phil Anselmo og hans tidligere bandkolleger har vært svært aggressiv. Jeg håper dette er en gal manns verk, og ikke er relatert til feiden mellom de tidligere Pantera-medlemmene, sier Slettemark.

Fakta – Pantera
* Metalband fra Texas, dannet tidlig på 80-tallet.
* Fant etter mye famling formen med albumet Cowboys From Hell i 1990.
* Toppet de amerikanske albumlistene og vant en Grammy-pris med Far Beyond Driven i 1994.
* Vokalist Phil Anselmo forlot gruppen i 2002, med bittert uvennskap med gitarist «Dimebag» Darrell og trommeslager Vinnie Paul som resultat.
* Darrell og Paul dannet gruppen Damageplan, som debuterte med New Found Power.
* Anselmo dannet blant annet gruppene Superjoint Ritual og Eibon (med Sigurd Wongraven fra Satyricon).

Oppfølgersak 1: Jakter på motiv
Drapsmannen Nathan Gale (25) fremstår som en forvirret ekssoldat og innbitt Pantera-fan. Nå håper politiet å finne spor som kan forklare drapet på Dimebag Darrell.

Drapsmannen ble selv skutt av en politimann, og kan ikke forklare sine handlinger. Etterforskningen tegner et bilde av en mann som var dypt opptatt av Pantera, det gamle bandet til drapsofferet «Dimebag» Darrell Abbott (38). Gale var halvprofesjonell innen amerikansk fotball, og pleide å psyke seg opp før kampene med å høre på Pantera.

Den tidligere soldaten hang også rundt på tatoveringssjapper, der han skapte dårlig stemning og ville ha folk med på lange diskusjoner om hardrock. Vitner sier at Gale innledet med å skjelle ut Dimebag for at Pantera ble oppløst, men politiet har ikke klart å bekrefte dette.

Nå håper politiet at Gale har etterlatt seg noe som kan forklare udåden. Ifølge nyhetsbyrået AP skal bandet Damageplan ha blitt truet tidligere. Det skal dessuten eksistere en amatørvideo som kan gi en forklaring på hva som egentlig skjedde – og hvorfor.

Gale drepte også Erin Halk (29), ansatt ved klubben, publikummer Nathan Bray (23) og livvakten Jeff Thompson (40). To av bandets medhjelpere ble skadet, den ene alvorlig.

Oppfølgersak 2: Spektrum sikker (skrevet sammen med Espen A. Eik).
Drapet på Dimebag Darrell kan føre til strengere sikkerhetsrutiner på konsertscener verden rundt. Oslo Spektrum mener de har full kontroll før kveldens Nobel-konsert.

25-åringen Nathan Gale drepte Dimebag Darrell og tre andre midt i en konsert med metalbandet Damageplan i Columbus, Ohio natt til onsdag. Tragedien setter igjen spørsmålet ved sikkerhetsforanstaltningene på konserter. Ikke bare i USA, men i hele verden. Nå spekuleres det om Gale kom inn i Columbus-klubben via bakveien.

– Jeg tror flere konsertarrangører nå begynner med kroppsvisitering i døra, og egentlig er det rart de ikke har gjort det mer allerede. Jeg er sjokkert over det som skjedde, men er ikke overrasket over at folk kan gjøre slike ting, sier Tim DeLaughter, leder i gruppen The Polyphonic Spree, som skal opptre på Nobelkonserten i Oslo Spektrum i kveld.

DeLaughter er fra Dallas, hjembyen til Dimebag Darrell, og kjente godt til den innflytelsesrike gitaristen.

– Gode rutiner
Thomas Kirkeleite, sikkerhetssjef i Oslo Spektrum, forteller at de har sikkerheten under full kontroll. Både politiet og Spektrums egne vakter vil sjekke og kroppsvisitere publikum, som også må passere gjennom en metalldetektor. Dette hadde skjedd uavhengig av drapene i Columbus.

– Vi registrerer det som har skjedd, men føler oss trygge på sikkerhetsopplegget vårt. Vi har så gode rutiner at ingen noensinne vil få med seg et våpen inn i salen. Vi bruker ikke alltid metalldetektorer, men har det på huset – og bruker det hvis vi føler vi behøver det eller arrangørene ber om det, sier Kirkeleite.

Under rockekonserter i Spektrum er det alltid kroppsvisitering av publikum, og ellers varierer sikkerhetsopplegget i forhold til arrangørenes ønsker. Da Red Hot Chili Peppers spilte i Spektrum i 2003, var det ikke lov til å ta med store vesker eller ryggsekker inn i salen.

Umulig å gardere seg
Roar Gulbrandsen, daglig leder på Rockefeller, sier at det er umulig å beskytte seg 100 prosent mot slike hendelser.

– Slike gjerninger skjer over hele verden hver dag, også i Norge. Kan det skje på trikken, så kan det skje hvor som helst. Han føler også at det er for tidlig å spekulere på om amerikanske band vil kreve metalldetektorer og lignende innskjerping av sikkerheten når de spiller på Rockefeller.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.

Bonus: Dagsavisen-anmeldelse av Phil Anselmos Superjoint Ritual.


Superjoint Ritual

A Lethal Dose of American Hatred
Sanctuary/VME 2003
4/6

Hva får du om du tar vokalist Phil Anselmo fra Pantera, Hank Williams’ sønnesønn, ymse medlemmer fra Eyehategod, Down og Dead Horse og lar et tidligere medlem av Ugly Kid Joe produsere? Da får du Superjoint Ritual eller”the most pissed off motherfuckers in the world”, som Anselmo selv sier.

Anselmo var en av 90-tallets viktigste rockevokalister, men med Pantera lagt på is siden 2000s Reinventing the Steel har han bestemt seg for å satse på dette vel så brutale bandet. Det debuterte i fjor med Use Once and Destroy, men Anselmo har heldigvis ikke valgt å følge sitt eget råd med dette sideprosjektet.

Oppfølgeren forener i all enkelhet hardcore med 80-tallets thrash metal, og det er et ustoppelig driv over hele albumet. Problemet er en noe spinkel produksjon og et fravær av virkelige killerlåter, noe som fører til at mye går rett inn det ene og ut det andre øret. Men mens det pågår er det ingen tvil om at Phil Anselmo fortsatt er en kraft å regne med.

Ett svar på “Drapet på Dimebag Darrell”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..