Kampen for å få Titanic inn i Rockheim Hall of Fame er i gang på Facebook.
De var første norske band på de engelske hitlistene og har etter sigende solgt over 20 millioner plater, i tillegg til at de spilte en viktig rolle i eurodiscoens fødsel.
Mer om Titanic og disco her og her, under følger dj-veteran Pål «Strangefruit» Nyhus’ kåring av tidenes norske discolåter, gjort for D2 i 2011.
Norsk disco: Topp 10
1. Titanic: «Sultana» (1971).
– Den eneste internasjonale norske discohiten, og det før begrepet eksisterte. Sjekk også ut «Macumba».
2. Zoo: «Jeg Robot».
– Ketil Stokkans popgruppe gjorde flere låter som leflet med soul og disco, men aldri så bisart og futuristisk som her. Gjenoppdaget via Todd Terje-editen «Roboterotikk», og senere bearbeidet av Dimitri From Paris.
3. The Aller Værste!: «Dans til musikken».
Gruppen hadde et antidisco-image, men dette er uansett norgeshistoriens ultimate punkdiscolåt, ikke langt unna det senere uttrykket til LCD Soundsystem.
4. Beranek: «Dra te hælvete» (1981).
– Forbudt på radio, men ble en gigahit. Blander punkens snerrende og sarkastiske uttrykk med et komp som er pur discominimalisme.
5. Alex: «I Gotta Feel Something».
– Polskfødte Alex er av dem som kom nærmest et genuint amerikanskinspirert soul/funk-uttrykk i Norge. Denne låten er en lang og dyp discosmyger fra hennes andre album.
6. Ken-Dang: «Born In Borneo».
– Bergensband med røtter i postpunken og senere TV 2-programleder Kjersti Bergersen på vokal. Denne er blitt et samlerobjekt på den kosmiske discoscenen, med sitt perkusive, etniske og lettere mystiske preg. Typisk for euroafrikansk musikk fra tidlig 80-tall, utypisk for et norsk band.
7. Creation: «I’m Going Up».
– Per Kristian «Muffe» Indrehus og Geir Olav «Gækki» Bøkestad var fjortispoppens største på 80-tallet. Her med en liten avstikker, kun utgitt som single, en ganske så vellykket italodisco/boogie-låt.
8. Plann: «Cherokee».
– Et snodig synthpopprosjekt, her med syntetisk jungeldisco, en slags krysning av Yello og indianermusikk.
9. Frank Aleksandersen: «Kong Vinter».
– Sleazy og übercool discorock, ikke så langt unna lydbildet på David Bowies «Fashion». Fetter’n til Åge! Sjekk også ut «Fantasiland».
10. Frode Holm: «Fotspor».
– Obskur norsk-på-norsk singelutgivelse med tekstlige henvisninger både til Los Angeles og San Francisco. Kompet er lettfunky i sent 70-talls Crusaders/Quincy Jones-land. Er nå klar for nyutgivelse via Rune Lindbæk [2015-kommentar: Kom den ut?].
2 svar på “Titanic, Rockheim og den norske discohistorien”
[…] Titanic, Rockheim og den norske discohistorien […]
[…] – Det var stort da discoen kom til Norge, ABBA og Tina Charles. I ettertid var det mye elendig musikk, selv mange av mine egne sanger orker […]