Kategorier
Hiphop Musikk

Murs og Fashawn på Sawol

Ikke gå glipp av California-rapperne Murs og Fashawn på Sawol onsdag 21. august. Sistnevnte gjorde en fin figur på Sukkerbiten under Øya for noen år siden, og her er min anmeldelse av den ti år gamle Def Jux-debuten til Murs – og oppfølgeren.

Murs
The End of the Beginning
Definitive Jux/MNW 2003
4/6

Murs kaller gangstarap «en unnskyldning for å late som over beats» og omarbeider 2Pacs «Ambitionz Az a Ridah» til skateboardhyllesten «Transitions Of A Rider». Dette handler ikke om kruttrøyk og narkohandel, men hverdagsproblemer, hardt arbeid, lønnsslaver og små fester – der både tekster og produksjon er lavmælt og blottet for billige effekter.

Murs er en sliter fra undergrunnen i Los Angeles, bak seg har han flere soloplater, samarbeid og medlemskap i gruppene Living Legends og 3 Melancholy Gypsies. Hans innholdsrike flyt har ført ham til det skoledannende selskapet Definitive Jux, og stilen ligger nærmere ordflyten til Aesop Rock enn de komplekse metaforene til El-P (som begge gjester, sammen med Digital Underground).

«Opinions are like rap careers, everybody’s got one», rapper Murs, og viser seg fram som en spennende artist for alle med interesse for hiphopundergrunnen.

Opprinnelig publisert i Dagsavisen.

 

Eyedea & Abilities 
E&A
Rhymesayers/Epitaph/Bonnier Amigo 2004
5/6

Murs
Murs 3:16 – The 9th Edition
Definitive Jux/Playground 2004
5/6

En MC og en DJ – iblant trenger du ikke mer.

Hiphop er blitt den globale popmusikken, men samtidig er albumene blitt stadig mer like – med de samme produsentene og gjestene. Kanskje derfor virker disse to albumene, der to menn alene står for all musikk og tekst, så fordømt friske.

Eyedea er en hvit battlerapper, grubler og historieforteller, som ofte sammenlignes med Eminem før han traff Dr. Dre. Sammen med DJ Abilities har han gitt ut albumet First Born, og på oppfølgeren har duoen finslipt sine talenter. Med unntak av livebass på tre spor og to gjester (en scratcher og en rapper), står duoen for all tekst, produksjon og samplinger, og dette gir E&A en helhet, og samtidig variasjon, du sjelden finner nå om dagen.

Det samme gjelder Murs’ andre album for kvalitetsselskapet Definitive Jux, der han utelukkende samarbeider med stjerneskuddet 9th Wonder fra Little Brother. Han fortsetter hverdagshistoriene og damepratet fra The End of the Beginning, og selv om albumet bare varer fattige 35 minutter er det langt mer mettende og personlig enn de dobbelt så lange kolossene hiphopmarkedet drukner i.

 

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Murs og Fashawn på Sawol”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..