Kategorier
Film Skjønnlitteratur

Skandinavisk skrekkmester

Alle bøkene til John Ajvide Lindqvist bør leses. Den norske oversettelsen av fjorårets Rörelsen kommer på nyåret, men i Sverige er han alt ute med ny bok.

Der Tom Egeland abdiserte fra forsøket på å bli en norsk Stephen King etter grøsserromanene Stien mot fortiden (1988) og Skyggelandet (1993), kan ingen true den svenske forfatteren John Ajvide Lindqvist posisjon som skandinavisk skrekkmester.

Etter brakdebuten med den moderne vampyrromanen La den rette komme inn (2004) har han pirket videre i leserens ubehag med sin lek med genrens klisjeer i møte med svensk sosialdemokrati og allmennmenneskelige følelser gjennom ytterlige fem romaner.

Selv fjorårets på overflaten selvbiografiske Rörelsen: Den andra platsen, en slags oppfølger til campingplassrysaren Himmelstrand: Den första platsen (2014), om tiden da den unge Lindqvist prøvde å slå seg opp som tryllekunstner i Stockholm tidlig i 1980-årene, utartet til en forstyrrende historie om parallelle dimensjoner, selvskading, lengsel og forfatterens rolle i drapet på Olof Palme.

Nå er han ute med novellesamlingen Våran hud, vårat blod, våra ben, som i tillegg til den dypt urovekkende tittelhistorien også rommer kortromanen Tjärven, tidligere bare utgitt som e-bok og lydbok i 2011. Her gjenforenes en skoleklasse fra 1980-tallet, men midtsommerfesten ved et øde fyr spoleres da en gjeng gangstere fra Åland raner følget for verdisaker, mobiltelefoner og båt. I typisk Lindqvist-stil er denne isolasjonen rundt svidd grillmat og lunken øl bare oppspillet, for oddsene for overlevelse blir betraktelig dårlig når flere ubudne gjester dukker opp.

Som anmelderen i Dagens Nyheter fastslår: «Ingen är så fascinerad eller upptagen av att försöka registrera hur det känns när en zombie tar den första tuggan av ens hjärna som John Ajvide Lindqvist.»

Opprinnelig publisert i D2.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Skandinavisk skrekkmester”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..