Kategorier
Musikk

Anarki & kaos: grunnfag i norsk punk

I anledning Trygve Mathiesens Sex Pistols-bok: Min anmeldelse av den klassiske norske punksamleren Anarki & kaos. Bonus: Svensk punksamler.

Diverse artister
Anarki & kaos – Norsk punk ’79-’81
Voices of Wonder/VME 1992 (ny utgave 2007)
5/6

Den norske punkens barndom.
Det er 30 år siden Sex Pistols spilte i Norge, men norsk punk ble først levedyktig i 1979 og 1980, da Pink Dirt, Oslo Børs, Norgez Bank og Blaupunkt ga ut sine første plater. Som rock’n’roll før og hiphop etterpå var barndommen preget av glad amatørskap, frekke tyverier og manglende fantasi, men for punken gikk det overraskende kort tid før artistene begynte å synge på norsk og utviklet et særpreg.

Denne interessante og underholdende samleplaten ga et unikt tidsbilde av norsk punks første skritt da den ble utgitt i 1992, og nå er samlerobjektet igjen tilgjengelig – oppdatert med trønderbandene Wannskrækk og Liliedugg, som var tiltenkt en oppfølger det ennå ikke er blitt noe av.

Vi får tidløse klassikere som ”Loven slår” av Hærverk, ”Mamma, mannen ga meg gonoré” av Norske gutter og låter fra Kjøtt og Wannskrækk, der frøene til Raga Rockers, DumDum Boys og den norskspråklige rocken på 1980-tallet ble sådd.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus 1: Ny Tid-notis

Relansert pønk: I 1992 ga plateselskapet Voices of Wonder ut sampleplata Anarki & Kaos – Norsk punk ’79-’81, som raskt ble et ettertraktet samlerobjekt. Nå kommer plata ut i ny cd-utgave med to nye tilskudd ved siden av klassiske pønkband som Pink Dirt, Oslo Børs, Kjøtt, Hærverk, Norske Gutter og Norgez Bank. Trønderpønken var nemlig litt underrepresentert på originalen, fordi man planla å følge opp med Anarki & Kaos 2. Den ble det aldri noe av, men nå er skaden rettet opp ved at bandene Liliedugg og Wannskrækk, som senere ble til DumDum Boys, er representert på nyutgaven med hver sin låt.

Bonus 2: Dagsavisen-anmeldelse av Svenska Punk Klassiker.


Diverse artister
Svenska Punk Klassiker
MNW 2003
5/6

”Fortsätt och vära rebell”, synger Joakim Thåström på Ebba Grön-klassikeren ”Vad ska du bli” – som får æren av å åpne denne flotte doble samleren med svensk punk fra 1978-1981. Thåström er fortsatt en svensk rebell, men hva som har skjedd med medlemmene i de 47 andre bandene her er vanskeligere å si.

For en som husker punken fra Sex Pistols-kortene i ”Stjernepose” kan det være vanskelig å forstå hvor revolusjonerende den var på slutten av 70-tallet. Og i dag er det enda vanskeligere, når fotballkjendiser som David Beckham kjører punkfrisyre, Hennes & Mauritz selger punkmote og Avril Lavigne lager Britney Spears-punk. Da er det uansett imponerende å oppleve hvilken tidløs kraft, melodiøsitet og opprørstrang som ligger i den svenske punkhistorien.

Legenden sier svensk punk startet da 16 år gamle Anders Sjöholm fra Skäralid oppdaget Iggy & The StoogesRaw Power i 1973, eller rettere sagt da han kom hjem fra London tre år senere, dannet gruppa Kriminella Gitarrer og ga ut det som regnes som Sveriges første punksingle ”Vårdad klädsel” 21. februar 1978.

Etter denne kom flodbølgen, og uten å kunne si hva som eventuelt mangler på denne samleren virker det som et bredt og rikt utvalg av hissige unge svensker fra Stockholm, Göteborg, Sundsvall og Skåne – der både den politiske og englandstro punken og den mer amerikanskinspirerte glampunken er representert. ”Staten och kapitalen” er fortsatt med oss, men rebeller dør heller aldri.

Ett svar på “Anarki & kaos: grunnfag i norsk punk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..