Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 24: Bone og Palomar

Jeff Smiths Bone og Gilbert Hernandez Palomar-saga er to av 90-tallets aller beste tegneserier. Og den gode nyheten er at du får dem samlet mellom to permer for en billig penge.

Jeff Smith
Bone – One Volume Edition
Cartoon Books 2004
6/6


Gilbert Hernandez

Palomar: The Heartbreak Soup Stories
Fantagraphics Books 2003
6/6

(Mer om Love and Rockets her. Mer om Bone her.)

To av 90-tallets beste tegneserier – samlet i komplett og budsjettvennlig utgave mellom to permer.

De tradisjonelle serieheftene er på retur i USA, men samtidig satser utgiverne tyngre på bokutgivelser av de samme seriene. På sikt blir det spennende å se hva dette vil bety for utviklingen av nye serier, men akkurat nå kan vi glede oss over at mange mesterverk blir tilgjengelige mellom to permer. Ofte med priser lommebøkene kan juble over.

Jeff Smith startet sitt humoristiske fantasyeventyr Bone i hefteform i 1991, og 10. mai 2004 satte han sluttstrek med nummer 55. Dedikerte fans har ventet i spenning i årevis, men for noviser (sagaen finnes også i norsk oversettelse, i tre bøker), kommer Bone – One Volume Edition som manna fra himmelen. Hele 1322 sider med spøk, spenning, fantasiflukt, originale figurer og overraskende historier.

På sitt beste er Bone som et samarbeid mellom Carl Barks og J.R.R. Tolkien, og eventyret er like underholdende for voksne som barn. Smith mister noe damp i enkelte passasjer, men du får knapt bedre og like varig underholdning enn dette for 400 kroner i dag.

”Muligens den beste serieromanen noensinne”, skriver forlaget om Palomar: The Heartbreak Soup Stories av amerikansk-meksikanske Gilbert Hernandez. Han startet serien Love and Rockets med brødrene Jaime og Mario allerede i 1983, og de har gitt ut egne hefter siden.

Høydepunktet er utvilsomt Gilberts omfattende krønike om den mytiske mellomamerikanske småbyen Palomar. Han sjonglerer mesterlig et gigantisk persongalleri og hjerteskjærende, morsomme og rørende historier, og har utviklet seg fra tegneseriens svar på Gabriel García Márquez til noe helt unikt.

Den 500 sider store Palomar-boken samler alle seriene fra byen i perioden 1992–2002, og blir du ikke beveget av dette er alt håp ute. Kjøp denne nå, og gled deg samtidig til september. Da slippes Jaime Hernandez’ like briljante og omfattende Locas-samling.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Øyvinds julekalender, luke 24: Bone og Palomar”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..