Selv om tegneserier om soldater står sterkt i Norge, som Billy og Nr. 91 Stomperud, er det ikke så mange norske tegneserier som har berørt andre verdenskrig. De små heftene i serier som Kamp-serien, På vingene og Sabotør 05 er nok fortsatt det folk flest tenker på når det gjelder «krigsserier».
Jeg snakket om blant annet dette i podcasten David Skaufjord forklarer alt, som ble spilt inn i anledning lanseringa av Sabotør – og som blir tilgjengelig på nett i løpet av dagen.
I vår tar John S. Jamtli for seg Osvaldgruppa i «røverhistorien» Sabotør, og det interessante med de få norske krigsseriene som ble utgitt før den, er at de aller fleste styrer unna de klassiske heltehistoriene norsk film aldri ser ut å komme seg videre fra, til fordel for et overraskende variert blikk på krigsårene.
Her er ti norske tegneserier fra andre verdenskrig. Har jeg glemt noen?
1. Arne Taraldsen – A/S lys og luft: En profitørs saga og litt av hvert fra hjemmefronten (1946).
Freden var bare ett år gammel da Arne Taraldsen tok for seg krigsprofitørene i tekst og tegning.
2. Eirik Ildahl, Terje Nordberg og Geir Florhaug – Gutta på skauen: 9. april (1990).
Denne humoristiske versjonen av Gutta på skauen er den i tekst og tone som minner mest om Sabotør.
3. Tor Bomann-Larsen – Adolfs menn: Fem fortellinger fra det tredje riket (1990).
Bomann retter blikket mot tysk aristokrati og militarisme, som muliggjorde Adolf Hitlers vekst.
4. Lene Ask – Hitler, Jesus og farfar (2006).
Hovedpersonens utforskning av farfarens historie, som var frontkjemper på tysk side under krigen, utgjør en viktig del av tegneseriedebuten til Lene Ask.
5-8. Ingebjørg Jensen – Bomber over barneskolen: Bombingen av Holen skole 4. oktober 1944 (2006), Flukt og flammer: Barneskjebner i Finnmark krigsvinteren 1944-45 (2009), Nazistempelet (2015) og Dødsleiren: SS’ konsentrasjonsleir i Beisfjord 1942 (2017).
Fire dokumentariske tegneserier fra andre verdenskrig, tre av dem med blikket rettet mot barnas skjebner under krigsårene i Norge.
9. Mikael Holmberg – 26. november: Fire fortellinger fra det norske holocaust (2010).
Fire tegneserier om det norske holocaust. Tittelen spiller på datoen i 1942 da 532 norske jøder ble sendt til konsentrasjonsleire via skipet Donau og hjelp fra norsk politi. Bare ni kom tilbake.
10. John S. Jamtli – Sabotør: En røverhistorie fra krigsårene (2018).
Historien om de kommunistiske sabotørene i Osvaldgruppa, fortalt i en fransk/belgisk strek inspirert av de ferske norske tegneserieheltene Krüger og Kroghs eventyr i Oslo i 1960-åra. Jamtli fulgte raskt opp med Sabotør: Operasjon Muskedunder (2019).
Bonus 1: Pyton nr. 5, 1995. Den første utgaven med Tor «Waldemar Hepstein» som redaktør.
Bonus 2: I antologien Mix: Norske tegneserier (1990) bidrar Sverre Årnes og Håkon Aasnes med et bidrag fra andre verdenskrig (omslaget viser til Morten Myklebusts bidrag fra første verdenskrig).
Bonus 3: Sverre Årnes og Ivan Andreassen har laget nye historier med handling fra andre verdenskrig i juleheftene med Vangsgutane (2011-14).
Bonus 4: Fredrik Rysjedal har laget digitalserien «Nær, nærare, nærast» om krigsseilerne.
Bonus 5: «Sabotasjegjengen» av Arnold Jacoby (manus) og Trygve Mosebekk (tegninger) gikk i Alle Menns Blad 1945-47, og er på trykk i samleboka Norske tegneserier 1942-1947.
Bonus 6: Oladalen fikk også smake konsekvensene av tysk okkupasjon i Jens von Bustenskjold.
Bonus 7: Lille Nulle av Ola Cornelius, daglig tegneseriestripe i Nasjonal Samling-avisa Fritt Folk under okkupasjonen. Nulle satte stadig sine jøssingforeldre på plass med underfundige kommentarer.
Bonus 8: Kristian Krohg-Sørensen har laget historiske tegneserier fra første verdenskrig, den russiske revolusjon og mellomkrigstiden, men først med Da Norge brant (2019) tok han for seg andre verdenskrig, nærmere bestemt tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms i 1944, også behandlet i Ingebjørg Jensens Flukt og flammer. Forvent mer fra krigens dager i tredje bind av Gulosten.
3 svar på “10 [oppdatert: 19] norske tegneserier om andre verdenskrig”
[…] også ut denne lista over norske tegneserier om andre verdenskrig. Mangler […]
[…] har jeg skrevet en stor sak om norske tegneserier om andre verdenskrig, der jeg har snakket med John S. Jamtli, Ingebjørg Jensen og Ida […]
[…] En sak om norske krigsserier, der John S. Jamtli, Ingebjørg Jensen og Ida Larmo er […]