Kategorier
Hiphop Musikk Sakprosa Skjønnlitteratur

Rappere som skriver bøker

I går skrev jeg en tweet der jeg gratulerte Oral Bee med å være den første norske rapperen som har skrevet bok, som kommer i mai. Heldigvis var gratulasjonen forma som et spørsmål, for Oral Bee, alias Anders Kranmo Smedstad, får ikke engang pallplass i denne kampen.

Mer om Oral Bee her og her.

OralBee

Oral Bee er ikke en gang først ute i 2013, men ble slått på målstreken av Lars Mørch Finborud, som ga ut debutromanen De svarte skiltene på Gyldendal tidligere i år.

Finborud er tidligere kjent som rapperen Lasarus i gruppa Uro, og har fulgt opp med essaysamlinga Å slipe ned gravsteiner (2014), kortprosasamlinga Hysj, hysj og den skjønneste lyd vil åpenbare seg (2016), romanen Ozenfant, Ozenfant (2017) og flere bøker om virksomheten ved Henie Onstad Kunstsenter, der han jobber som kurator.

I 2012 ga Espen Stenersrød, aka rapperen MesaYah, ut boka Diary of a Poet: A 365 Daily Challenge, på norsk 365 dager med poesi. Han fulgte opp med den poetiske selvbiografien I all støyen, nekter stillheten å tie (2015).

Martin Bjørnersen, tidligere rapper i Ellers Det, bokdebuterte med e-boksingelen Terningkast Ultra (2012), om Frank Ocean.

Også i 2012: Jonas Forsang, tidligere kjent som rapperen Apollo, ga ut intervjuboka Rom 13, og fulgte opp med å være medforfatter på Petter Stordalens bestselger Jeg skal fortelle deg min hemmelighet (2015).

I 2011 ga rapperen Andre Jarnvig Jensen ut tegneserieboka Krutt-Kim: Komplett og usensurert fra 2005 til 2011. fulgt opp med Krutt-Kim: Verdens dårligste tegneserie (2016).

last ned

I 2009 ga Aslak Hartberg ut dokumentarboka Fuck you eller penga tilbake! Min historie om Yoga Fire på Tiden. Hartberg er tidligere kjent som rapperen Alis i Klovner i Kamp, en gruppe jeg må innrømme jeg mye heller ville ha lest en bok om enn rockebandet Yoga Fire.

Og samme år ga Gatas Parlament ut Røverhistorier & raptekster, som var dels selvbiografi, dels fiksjon om bandets kommende 15 år (intet ord om Don Martins «Nilsen» riktignok), samt komplett gjennomgang av alle låttekstene.

Og i 2007 skrev Esben Selvig boka 2Pac, i Gyldendals Ikon-serie. Esben ble kjent som «Dansken» i Klovner i Kamp, og altså er det han som skal ha æren av å være første norske rapper med bok. Og ikke nok med det, dette betyr også at tre medlemmer i Yoga Fire har skrevet bok!

Men aller først ute var mannen jeg pleier å kalle «Norges første rapper», Steinar Fjeld, som i 2007 skrev den selvbiografiske Trofast til Sandnessjøen: 40 år i norsk showbusiness. Beklageligvis uten så mange ord om verken «Crispo-rap» fra 1983 eller Mr. Walker and the Walkmen fra 1985.

Men selv om han ikke var først, skal jeg definitivt lese Oral Bees Livet til en norsk boss, for som han selv sier:

Men hvem blir nestemann? Blir det en bredt anlagt science fiction-roman fra Elling i Gatas Parlament? En skrekkroman fra Sørlandet, ført i pennen av Son of Light? Kokebok fra Fred the Chef? Den store norske innvandrerromanen fra Magdi i Karpe Diem? Den aller siste revejakta fra Jesse Jones? Eller blodig rapkrim fra Opaque? Jeg venter i spenning.

Oppdatering 2014-2017:

Karpe Diem skrev bok i 2013, Dødtid: Bilder og turnénotater var en miks av bandbiografi, turnénotater og fotobok

I 2014 debuterte Øyvind «Vinni» med barneboka Johnny Virker i turbotrøbbel, fulgt opp av Hitachoo møter Johnny Virker (2015) og Johnny Virker og Kloakim (2016).

Ur-rapper Ståle «Stiil» Gerhardsen bokdebuterte med Pappaperm (2016), en samling tegninger om og fra egen pappapermisjon.

Høsten 2017 kommer Jørgen «Joddski» Nordeng med Full sirkel: Raphistorier fra ghettoen til bygda – og tilbake, en miks av reiseskildring, historie- og intervjubok der han oppsøker sine personlige raphelter fra 1980- og 90-årene. 

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Rappere som skriver bøker”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..