Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Martin Kelleman og Too Fast For Love

Denne uka har Martin Kellerman gitt ut sin første julefortelling, i årets Rocky-julespesial.

Men det er fortsatt Jonas Indes klaustrofobiske reiseskildring, Too Fast For Love, som er den mest obskure delen av Kellermans bibliografi.

Mer om Rocky herherher og her.

Martin Kellermans bilreise på tvers av USA resulterte ikke bare i nye seriestriper. Det ble også til boka Too Fast For Love, skrevet av skuespilleren Jonas Inde og illustrert av Martin.

”Det är härligt att vara i USA för jag ser många människor som verkar ännu mer olyckliga än vad jag är,” skriver den svenske skuespilleren Jonas Inde. Boka Too Fast For Love gir et innblikk i mørket som lurer under overflaten i Rocky-generasjonen.

I forrige nummer kunne du lese om Rocky i USA. Han dro sammen med en rev som minner mistenkelig om kompisen Rippo, men det er den kjente svenske skuespilleren Jonas Inde – som blant annet var en viktig støttespiller for Martin Kellerman i arbeidet med Rocky-teaterstykket.

Han er med i det svenske humorkollektivet Killinggänget [2014-kommentar: Han forlot dem i 2005.], sammen med blant andre Åpen post-kjendisen Robert Gustafsson. Gjengen har til nå vært best kjent som komikere, men har med den norgesaktuelle filmen Fire nyanser av brunt vist sine dramatiske, alvorlige og tragiske muskler. Aftenpostens filmanmelder Per Haddal var svært begesteiret, og belønnet filmen med toppkarakter. ”Det er som Team Antonsen skulle ha skrevet et filmmanus som veksler mellom velopplagt munterhet samt svart sorg og savn (…) Det er en kraftprøve som vi ellers må til Lars von Trier for å finne maken til i nordisk film,” skrev han.

Den samme følelsen gir Too Fast For Love, som er oppkalt etter Mötley Crüe-klassikeren av samme navn. Rocky-lesere har allerede humret av kjeklingen mellom hiphophodet Rocky og hårmetalskallen Jonas når de krysser USA, men Too Fast For Love er langt mer alvorlig og tragisk enn tegneseriene Martin lager. Det er langt fra sikkert at det var akkurat dette Rocky-forlegger Rolf Classon i Kartago Förlag hadde ventet seg da han sendte duoen for å lage en amerikansk road movie i bokformat, for boka er blitt det uhyggelige speilbildet av Rocky-stripene.

”Rocky förväxlar frequent flyer-poäng med lycka” står det på baksiden av den sjette svenske Rocky-boka, men der Rocky drar på stadige ferier for å flykte fra en ganske alminnelig og uskyldig 30-årskrise har Jonas Inde langt større problemer. USA-turen viser seg å være et desperat forsøk på å sette kaoset i hodet på plass, for Inde flykter fra angsten, alkoholismen, kvinneproblemene, kjærligheten og røttene sine. Han knasker i seg den antidepressive medisinen Zoloft, roper ”fucker” i tide og mest i utide, og skriver for å finne ut hvor det gikk galt.

Angsten har ridd ham i årevis og Inde har døpt den Apan, for det føles som det er en illsint ape som hele tiden sitter på skulderen hans og forteller ham hva han må gjøre og hvorfor det alltid går galt. Bare alkohol, tennis eller Zoloft klarer å dempe Apan, og etter at Inde ble tørrlagt alkoholiker i 1995 forsvant også en av fluktrutene. Det endte med psykose i 2003, som toppet seg da Inde hoppet ut av et vindu, ble innlagt på sykehus og tungt medisinert. Samtidig har han store problemer med Kjærligheten, og har bare to lengre forhold å se tilbake på i sitt 37-årige liv. Ikke minst henger det siste forholdet, med Flickan, over Inde og USA-turen som en mørk sky.

Too Fast For Love handler mer om hva Inde flykter fra enn selve fluktruten, men resultatet er blitt en bekmørk skildring av baksiden av medaljen i den tilsynelatende overfladiske og problemfrie tilværelsen ungen svensker lever i Rocky-stripene. Boka er morsom, men smilet stivner ofte. Det er akkurat som sluttscenen der Inde klarer å overvinne zoloft-medisinens effekt på sitt eget kjønnsorgan, og endelig klarer å runke seg fram til turens første og siste orgasme på kunstnerhotellet Carlton Arms i New York. En avsindig lykkerus først, og en snikende skamfølelse etterpå.

Opprinnelig publisert i Rocky.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Martin Kelleman og Too Fast For Love”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..