Rocky fyller 10 år

I anledning tiårsjubileet til Martin Kellermans Rocky fikk jeg i oppdrag å skrive om tegneseriefigurens opplevelse av året 2004. Da flyktet en eldre og fetere Rocky fra 30-årskrisen ved å innta rollen som den evige turist. Her er director’s cut-versjonen av teksten fra jubileumsboka.

”Det kjipe med tredveårslag er at man treffer så mange folk man har glemt fantes,” sier Rocky til Gonzo. På denne festen treffer de sin gamle kompis Frode, som de har sett like lite ute blant folk som Osama bin Laden de siste fem årene. ”Hvor har du holdt til de siste årene? Har du bodd utenlands eller?”, spør Rocky. ”Jeg har fått meg utdannelse, en jobb og en familie, ganske enkelt” svarer Frode. ”Så spørsmålet er egentlig hva faen vi har holdt på med de siste årene?” konkluderer Rocky mens frykten lyser ut av øynene.

Etableringsangst er et velkjent tema, men hva med det motsatte? Angsten for at etableringstoget har forlatt perrongen, mens du står igjen på Narvesen med kjeften full av baconpølse. De fleste som ser 20-årene forsvinne i bakspeilet i rasende fart har havnet i slike tanker, om det så bare er noen sekunder. Jo da, du er fortsatt fri og frank til å reise til Thailand når det passer, ramle på grisefylla på tirsdag og våkne opp med de som byr seg, men når ble det egentlig så ille med kvinnen eller mannen i ditt liv, bleieskift, stasjonsvogn og en hageflekk utenfor sentrum? Når er tiden egentlig moden for å slå seg ned? Er det når dama du prøver å sjekke opp på Texburger er født året du var russ? Er det når vaktene på Hovefestivalen skryter til deg at det er hyggelig at foreldre sjekker ut hva barna deres er interessert i? Eller er det når du begynner å glo på puppene til barndomskompisens yppige datter?

I 2003 bikker både Rocky og Martin Kellerman ”the big 3-0”, og parallelt med at vår helt blir tynnere i hyssingen, fetere rundt midjen og 30-årskrisen banker på døra, begynner slike problemstillinger å dukke opp i ”Rocky”-stripene. Der Rocky i seriens barndomsår bor i loftsboden til Tommy, får blå baller etter råklining med 17-åringer og limer fast tunga på ringeklokka til Elin Sogn i Hotel Cæsar, er det den velstående og stappmette 30-åringens utfordringer som preger stripene i 2004. For hva gjør man kjæresten er trygt plassert i sofaen, iPoden er fullstappet med 10.000 låter og du kan kjøpe ny bil fordi du er lei av den gamle? Er tiden inne for å stifte familie eller skal du fortsette ungdomstiden i ennå et nytt tiår? Rocky velger det siste.

Selv om den typiske 2004-stripen er en samtale mellom Rocky og kjæresten Maja i sofaen, er det mye action i denne årgangen. For Kellerman tvinges til å dramatisere sitt eget liv og flykter på ferie fra 30-årskrisen – alene, med kjæresten og med kompiser. Men dessverre oppstår de romantiske postkortøyeblikkene stort sett bare sammen med kompisene. Turen går til Thailand, Tokyo, Trondheim, Los Angeles, Las Vegas, Grand Canyon, Flagstaff, Tucson, Phoenix, Tombstone, El Paso, San Antonio, Houston, Austin, Memphis, Nashville, New Orleans, Philadelphia og New York, og baksideteksten på den sjette svenske boken sier det best: ”Rocky förväxlar frequent flyer-poäng med lycka”. Rocky drar verden rundt i frykt for å gi slipp på ungdomstiden, og samtidig finner Martin Kellerman igjen seriens klør.

I utgangspunktet var Rocky en alkoholdynket Venner for livet for den skandinaviske hiphop-generasjonen, mens den med årene utviklet seg til en slags Seinfeld for voksne som nekter å bli voksne – om Jerry hadde vært kjæreste og samboer med Elaine. I 2004 legger Kellerman til nok en dimensjon, og Rocky minner nå tidvis om en lettere tilbakestående og innadvendt versjon av Travel Channel. Den stilsikre ironikeren får flere situasjoner og folk å jobbe med på de tallrike turene, og hans skildringer av folk på jakt etter seg selv verden rundt er på sitt beste like treffende som The Beach av Alex Garland.

Samtidig girer Kellerman opp yrkeskarrieren. Det blir flere intervjuer i tegneserieform når Rocky blir eget magasin i Sverige, og sammen med skuespilleren Jonas Inde drar Kellerman til USA for å lage tegneserier og bok. Kellermans Rocky-striper fra USA er i kjent stil, blir boka Too Fast For Love – skrevet av Inde og illustrert av Kellerman – det mest spesielle kapittelet i Kellermans karriere. Reklamen lover en ”amerikansk road movie” i bokformat, men Inde har en helt annen agenda.

”Det är härligt att vara i USA för jag ser många människor som verkar ännu mer olyckliga än vad jag är,” skriver han, og viser fram et annet mulig resultat av etableringsangsten til de voksne som ikke vil bli voksne. Inde har nemlig ikke dratt til USA for å ha det gøy og møte mennesker, men for å prøve å skrive av seg angsten, alkoholismen, de psykiske problemene og kjærlighetssorgen. Boka ble ikke akkurat en salgssuksess, men er en interessant og selvopptatt skildring av baksiden av medaljen i den tilsynelatende problemfrie tilværelsen i Rocky-stripene.

”Om tre år har jeg tegnet Rocky i ti år, og da føles det naturlig å sette punktum,” sa Kellerman til meg i forkant av Raptusfestivalen 2005. Inntil videre ser det ut som Rocky fortsetter noen år til, men hvor lenge kan det vare. Vil vi fortsatt lese om Rocky når 40-årskrisen slår inn? Hva skal Martin Kellerman gjøre når vi lesere krever mer av gamle dagers problemer? Vi vil ha fyll, rølp og sjekking, men tvinger vi samtidig Kellerman til å leve som om han fortsatt var 25 år til helsa ikke holder lenger? Sex og sprit selger jo best, og samtidig er de mest ivrige seriefansene ofte i 20-årene, og følgelig langt mer interesserte i serier om sjekking og det å finne seg til rette i verden, enn en fetert b-kjendis som drømmer om nye kjøkkenkniver, sjekker fans på MySpace og kjøper ny bil fordi han har lyst.

Flere av Kellerman forbilder har møtt det samme dilemmaet og gitt opp. Peter Bagges serier om Buddy Bradley og hans slackerliv i Seattle på 1990-tallet trakk sterke veksler på Bagges eget liv, men han merket at publikum mistet interessen da Buddy fikk barn og flyttet tilbake til forstedene i New Jersey. Svenske Mats Jonsson, som nådeløst har utlevert sine egne nerdete skoleår og hipstertilværelse i Stockholm, har ennå ikke klart å lage noen serier fra sitt lykkelige samboerliv, men har isteden gått tilbake til barndommen. ”Men middelaldrende knuller og drikker jo, de også? Herregud, for noen bra serier det kan bli, bare tegnerne tør å være ærlige, og skildrer seg selv når kroppene faller sammen og bitterheten siver inn,” sa Jonsson om problemstillingen i et intervju med undertegnede. Om Jonsson ikke gjør det selv, holder jeg en knapp på at Rocky kan følge meg inn i 40-årene. Jeg tror han vil bli en god kompis å bli gammel sammen med. Men er han ikke blitt litt tynn i håret?


Martin Kellerman
Rocky 10 år – Utvalgte serier 1998-2008

Egmont Serieforlaget 2008

33 kommentar

 1. Øyvind – jeg digger teksten din, og ikke var den så ulik min heller (så en kompliment til meg selv der, i samme slengen) i observasjonen av hvilken retning tegneseriebikkja beveger seg. MEN i den boka jeg har fått er det et helt legg feil, som gjør at teksten din er delt i to? Det er jo fryktelig dårlig! En så flott bok med en så stygg feil! Det er jo ikke bra. Hva synes du forresten om tegneserie-Rocky?

 2. hmm, jeg tror ikke det var noe feil i boka jeg fikk. Det var riktignok noe krøll i overgangen i en av de andre tekstene, slik at en setning sto to ganger, men det var det eneste jeg merke til.

  Men det siste spørsmålet forsto jeg ikke. Tegneserie-Rocky?

 3. det siste spørsmålet må være resultat av spontan hjernedødhet i skriveøyblikket ;D Aner ikke hvorfor jeg skrev det. Men – godt at det kanskje bare var min bok det var noe feil med, for det var noe som ødela hele teksten din, i hvert fall. Får håpe ikke det gjelder noen andre bøker.

 4. Du mente sikkert Tegnefilm-Rocky. Den blir litt for stillestående og usympatisk for min del.

 5. «Vil vi fortsatt lese om Rocky når 40-årskrisen slår inn? Hva skal Martin Kellerman gjøre når vi lesere krever mer av gamle dagers problemer?»

  Finner disse spørsmålet litt irrelevant og unødvendig. Å sette spørsmålstegn ved dette blir som å skyte seg selv i foten. Her har jeg endelig funnet noe som reflekterer meg og min måte å tenke på. Det er Kellermanns uttrykksform vi er fan av og den er jo tidløs. Og med tanke på tema, samme om karen er bestefar med ørten kids, han kommer fortsatt til å sette på litt Eric B og Rakim på grammofonen og zippe på henny.

  Hele den dere «hva er ideal alderen for å slutte med kunsten sin og slippe de nye generasjoner til» diskusjonen er for meg meningssløs. Hvis du har noe på hjerte og en fet måte og si det på så gjør det! Samme hva.

  Dette er slettes ingen kritikk, Øyvind, for du svarer jo tross alt dine egne spørsmål i samme baner som jeg nettopp har gjort. Bare måtte poengtere det. Og en oppfordring til Kellerman om å keep it going ’til the fat lady sings.
  Takk for seg….

 6. […] Posted on oktober 30, 2009 by oyvindholen Du skal være over gjennomsnittet interessert i Rocky for å lese Martin Kellermans En serietegners dagbok. Men selve tegneserien er blitt en av Nordens […]

 7. […] julekalender, 24 tegneserietips på 24 dager. Del 11: Donalds svenske fetter og onkelen til Rocky: Den arbeidsledige og forfylla storbypoeten Arne And. Aktuell som julehefte i år, og i 2010 får […]

 8. […] på 24 dager. Del 16: Harvey Pekar. Når Pondus klager på trege damer i kassakøen foran ham eller Rocky ligger på sofaen og spiller dataspill i en hel tegneseriestripe, er det i dyp gjeld til Harvey […]

 9. […] Peter Bagge har fortalt at hans serier med Buddy Bradley som pappa ikke slo så godt an som seriene om Buddy som slacker i 20-åra. Martin Kellerman har fått kritikk fordi Rocky er blitt for satt og husvarm. Hvordan skal de alternative seriene takle 30-årskrisa, eller er… […]

 10. […] men tegnemessig blir Crumb faktisk bare bedre og bedre. Denne teksten skrev jeg til det norske Rocky-bladet, i serien “Martin Kellermans favoritter”. Robert Crumb bør være alles […]

 11. […] Fabelaktig innpakning, ujevnt innholdMy interview with Ezra Koenig of Vampire WeekendRocky fyller 10 årIntervju: Hove-aktuelle Mike PattonTrance: Klubbmusikken som nekter å […]

 12. […] Lite typebasert moro Men hvorfor har verken Jippi eller No Comprendo klart å levere en virkelig salgssuksess? Nielsen-samlingen Homo Norvegicus har så godt som solgt ut førsteopplaget på 5000, mens forlaget Galago (tidligere Tago) til sammenligning har solgt 30.000 eksemplarer av Martin Kellermans to Rocky-bøker. […]

 13. […] 2005 I got to interview Martin Kellerman’s favourite cartoonists for his Rocky magazine. Luckily, people like Joe Matt, Julie Doucet, Daniel Clowes, and Mats Jonsson were also […]

 14. […] å lese – har bare lest en del av lyrikken hans tidligere. Dessuten må jeg kjøpe meg den nye Rocky-boka til Martin Kellerman, hysterisk morsom tegneserie. Opprinnelig publisert i Ny […]

 15. […] og norske serier er det de sterke figurene som brenner seg fast i folks bevissthet: Socker-Conny, Rocky, Arne And, To trøtte typer, Pondus og […]

 16. […] med et Rocky-intervju, og står som en påle i nordisk hiphophistorie. På mange måter er han Rockys åndelige storebror og […]

 17. […] undergrunnen. Skal du forstå hvorfor dagens voksentegneserier – det være seg Martin Kellermans Rocky eller Daniel Clowes’ Ghost World – er som de er, må du kjenne til to særs viktige […]

 18. […] Hårek er den eneste gjenlevende gamlingen, Ernie og Dilbert representerer 80-tallsgenerasjonen, Rocky er fra våre ”grannar” i øst og den siste halvparten er ferske norske serier. William Randolph […]

 19. […] er ingen stor venn av stripeserier, men foretrekker å brette seg ut i større formater. Men Rocky har han faktisk sansen […]

 20. […] ”Flis” Sagåsen er helt greie, men sammenlignet med de gjennomførte satsingene på Nemi- og Rocky-bladene blir dette heftet humor på autopilot – med begredelig redaksjonelt stoff som uønsket […]

 21. […] mellom tegneserier og hiphop er mer enn Martin Kellerman og Rocky. Men på tross av de tette båndene mellom hiphop og graffiti, den fjerde hovedpillaren i […]

 22. […] sto på trykk i Dagens Næringsliv onsdag 31. oktober, 2012, i en noe kortere utgave. Mer om Rocky her, her og […]

 23. […] Klart jeg kjenner Rocky, sier Mårten Edh, alias Promoe, da han får vite hvilket blad vi skal intervjue ham […]

 24. […] hylles i Sverige, mens Knausgård-forlag slipper sin bok nummer to her hjemme. Mer om Rocky her, her, her og […]

 25. […] Kverneland og Jens K. Styve seg i faget, mens Daniel Ahlgren, Mats Jonsson, Åsa Grennvall og Martin Kellerman har vært viktige i Sverige. Sistnevnte har siden 1998 skildret sin hverdag i stripeserien Rocky, […]

 26. […] om Rocky her, her, her og […]

 27. […] grep om de oversatte seriene, for når de i 2007 tar over både melkekuen Pondus og kultsuksessen Rocky ligger rivalen Schibsted igjen med brukket ben. Heldigvis legger ikke Schibsted seg ned for å […]

 28. […] du lest tegneseriestripen der en skuffet Rocky innser at det ikke er Tony Touch fra New York han har kjøpt billett til, men Teddy Touch fra […]

 29. […] tegn. I løpet av en knapp måned er stripeserier som Pondus, Nemi, Kollektivet, Eon, Rex Rudi og Rocky samlet mellom stive […]

 30. […] svenske hiphopkjøteren Rocky fikk sitt eget månedshefte i Norge i høst, og byr utvilsomt på mest glis for pengene. Litt ujevne […]

 31. […] jobben, men Martin Kellerman klarte å snu ulykken til suksess med den selvbiografiske tegneserien Rocky. Serien er samlet i fire bøker og har avfødt et teaterstykke i Sverige, men for å få sitt eget […]

 32. […] Rocky er en ung svensk serietegner med dametrøbbel og sans for hiphop og det usunne liv. Han er også hovedpersonen i den største og ferskeste seriesuksessen i Sverige; denne samlingen har allerede solgt over 20.000 eksemplarer. […]

 33. […] opp, Bergen! Martin Kellerman, alias Rocky, er nysingel og på jakt etter bergenske «flickor». Det kan det bli nye tegneserier […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: