Historien har vist at selv om nordmenn elsker stripeserier, så er det vanskelig å selge humorblader uten en galionsfigur. Husker du Serieparaden, som ble utgitt fra 1997 til og med 2001?
Flere glemte antologier her.
Diverse serieskapere
Serieparaden
Semic/Egmont Serieforlaget 1997
Humorblad med stigning, men uten trekkplaster.
Avisseriene står i en særstilling i Norge, og slås bare i popularitet av disneyseriene.
På 80-tallet var Billy, Hårek og Pusur de ledende avisstripebladene i Norge, men da forlaget Semic sovnet inn mot slutten av tiåret stakk Bladkompaniet av med alle de nye avisseriene. Serieparaden er et forsøk på å hente seg inn igjen for forlaget (som nå er slått sammen med Hjemmet til Egmont). [De seks første numerne av Serieparaden ble gitt ut av Semic.]
Serieparaden er i bedring, men lider fortsatt sterkt av mangel på et trekkplaster. Her er ingen suksesser som Tommy og Tigern, Ernie, Larson, Pondus eller Dilbert. Samtidig er det paradoksalt at bladet rommer en av de største avisseriene gjennom tidene, nemlig Charles Schulz’ Knøttene, noe som utnyttes dårlig når redaksjonen velger å trykke den tamme 90-tallsutgaven fremfor de klassiske stripene.
Det er ingen lattermaskiner i Serieparaden, men noen godbiter finnes. Sumpen er en helt grei dyreserie i stil med Lagunen, men mest original er Patrick McDonnels Hundeliv [Pels & poter]. Den kan virke kvalmende søt, men er faktisk ganske sjarmerende og gjør bruk av en ekspressiv og minimalistisk tegnestil som vekker minner om George Herrimanns klassiker Krazy Kat.
Også Nina Paley viser talent i katteserien Fluff, men avistegneren Jim Borgman i samarbeid med Jerry Scott går rett på trynet med den mislykkede tenåringsserien Zits. Serien bommer totalt på ungdomsgenerasjonen, og minner mer om en konservativ serie fra 50-tallet i en kosmetisk 90-tallsinnpakning.
Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.
3 svar på “Glemt antologi 19: Serieparaden”
[…] startet opp som biserie i det kortlivede humorbladet Geek, har fortsatt i Serieparaden og går nå fast i Dagbladet hver lørdag, og dette albumet er en samling av de første stripene i […]
Det fanns även en svensk Serieparaden, startad 1987, som tidningen i stort verkar vara en variant på… Den svenska tidningen hade dock redan från starten Kalle och Hobbe (Tommy og Tigern), vilket ledde till att den varade längre än den norska…
Nettopp, Egmont hadde som regel en nordisk samkjøring på sine titler, men altså ikke rettighetene til Kalle & Hobbe i Norge. Bladkompaniet snappet opp de på en tur til Reuben Awards i 1996, sammen med The Far Side og Ernie – en tur som lønte seg!