Kategorier
Tegneserier

Glemt antologi 19: Serieparaden

Historien har vist at selv om nordmenn elsker stripeserier, så er det vanskelig å selge humorblader uten en galionsfigur. Husker du Serieparaden, som ble utgitt fra 1997 til og med 2001?

Flere glemte antologier her.

496367

Diverse serieskapere
Serieparaden
Semic/Egmont Serieforlaget 1997

Humorblad med stigning, men uten trekkplaster.

Avisseriene står i en særstilling i Norge, og slås bare i popularitet av disneyseriene.

På 80-tallet var Billy, Hårek og Pusur de ledende avisstripebladene i Norge, men da forlaget Semic sovnet inn mot slutten av tiåret stakk Bladkompaniet av med alle de nye avisseriene. Serieparaden er et forsøk på å hente seg inn igjen for forlaget (som nå er slått sammen med Hjemmet til Egmont). [De seks første numerne av Serieparaden ble gitt ut av Semic.]

Serieparaden er i bedring, men lider fortsatt sterkt av mangel på et trekkplaster. Her er ingen suksesser som Tommy og Tigern, Ernie, Larson, Pondus eller Dilbert. Samtidig er det paradoksalt at bladet rommer en av de største avisseriene gjennom tidene, nemlig Charles Schulz’ Knøttene, noe som utnyttes dårlig når redaksjonen velger å trykke den tamme 90-tallsutgaven fremfor de klassiske stripene.

Det er ingen lattermaskiner i Serieparaden, men noen godbiter finnes. Sumpen er en helt grei dyreserie i stil med Lagunen, men mest original er Patrick McDonnels Hundeliv [Pels & poter]. Den kan virke kvalmende søt, men er faktisk ganske sjarmerende og gjør bruk av en ekspressiv og minimalistisk tegnestil som vekker minner om George Herrimanns klassiker Krazy Kat.

Også Nina Paley viser talent i katteserien Fluff, men avistegneren Jim Borgman i samarbeid med Jerry Scott går rett på trynet med den mislykkede tenåringsserien Zits. Serien bommer totalt på ungdomsgenerasjonen, og minner mer om en konservativ serie fra 50-tallet i en kosmetisk 90-tallsinnpakning.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Glemt antologi 19: Serieparaden”

Det fanns även en svensk Serieparaden, startad 1987, som tidningen i stort verkar vara en variant på… Den svenska tidningen hade dock redan från starten Kalle och Hobbe (Tommy og Tigern), vilket ledde till att den varade längre än den norska…

Nettopp, Egmont hadde som regel en nordisk samkjøring på sine titler, men altså ikke rettighetene til Kalle & Hobbe i Norge. Bladkompaniet snappet opp de på en tur til Reuben Awards i 1996, sammen med The Far Side og Ernie – en tur som lønte seg!

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..