Kategorier
Tegneserier

Tommy og Tigern (1985-1995)

Har noen andre avisserier satt like sterkt avtrykk på så kort tid som Tommy og Tigern? Den er stripeseriens The Beatles.

Nå har Bill Watterson tegnet plakaten til tegneseriefestivalen i Angoulême 29. januar til 1. februar, der han også mottar deres Grand Prix.

Men siden noe stort comeback ikke ser ut til å skje, får vi heller mimre litt. Her er mine T&T-anmeldelser.

T&T

 

Bill Watterson
Tommy og Tigern 9: En magisk verden
Bladkompaniet 1998

Verdig punktum for stor stripeserie.

Serieverdenen fikk sjokk da Bill Watterson kunngjorde at han hadde tegnet sin siste Tommy og Tigern-stripe. Denne siste samlingen hadde solgt hele 220.000 eksemplarer i Norge, allerede før den kom i salg. De norske bøkene er faktisk mer komplett enn de amerikanske samlingene, som har oversett ni måneder fra årene 1990-1991.

Kanskje var det best at Watterson ga seg mens leken var god, for med årene mistet Tommy noe av sin friskhet, mens serien ble mer moraliserende. Meldinger som «Vi forstår visst verdien av olje, cellulose og metaller, men ikke av uberørt skjønnhet, dyreliv og opphøyet ro» blir vel voldsomme når de kommer fra en seksårings munn. Også i de stadige vitsene om Tommy-ball, barnevakter og rommannen Spiff begynte Watterson å gjenta seg selv.

Nå venter vi i spenning på Wattersons neste påfunn. Ryktene sier at han igjen har begynt å vise seg på kontorene til seriesyndikatet Universal Press. [2015-kommentar: Vi venter vel fortsatt?]

Bill Watterson
En hårreisende historie – og andre fortellinger om Tommy og Tigern
Bladkompaniet 1998

Melkingen av Tommy og Tigern vil ingen ende ta. Stripene er langt inne i sin andre runde i avisene og i månedsheftet. I tillegg gis seriene ut i album, pocketbøker og samlebøker. Du kan faktisk risikere å eie samme stripe i sju forskjellige utgaver.

En hårreisende historie er en innbundet bok som inneholder 29 sider med tegneserier for 78 kroner, og en ganske unødvendig utgivelse. Boka samler Bill Wattersons tre lange Tommy-historier, de eneste han laget som gikk utover søndagsstripestørrelsen. Historiene er tidligere gitt ut på norsk i boksamlingene.

De lange historiene ga Watterson muligheten til å boltre seg mer enn innenfor avisstripens strenge rammer. I tittelhistorien leker da også Watterson seg stort med poesi, tegneteknikk og sidedesign, noe som gjør at tegneferdighetene hans bedre kommer til sin rett. Men de to siste historiene er lite mer enn utvidete stripeserier, og viser ikke noe mer enn at Watterson også kunne lage store tegneserieruter.

Bill Watterson
Tommy og Tigern: Et tilbakeblikk – Søndagssider 1985-1995
Bladkompaniet 2002
3/6

913604

Eivor Vindenes (red.)
Tommy og Tigern
Bladkompaniet 2002
2/6

Tommy og Tigern døde for sju år siden. Kanskje på tide å gravlegge duoen snart?

For å ta det viktigste først: Med Tommy og Tigern laget Bill Watterson en av tidenes beste avisserier, en serie som på sitt beste målte seg med åpenbare forbilder som Charles Schulz’ Knøttene og Walt Kellys Pogo. Og Watterson valgte å gi seg på topp i 1995, etter elleve år med guttungen og tøytigeren hans.

Nå er tiden moden for at Bladkompaniet slutter å skvise en sitron som begynner å bli ganske tørr.

Et tilbakeblikk er nettopp det tittelen lover, et utvalg av Wattersons egne favoritter blant søndagssidene hans. Det var her han virkelig fikk utfolde seg som tegner, og for serietegnere er dette utvilsomt et interessant verk.

Watterson går dypt inn i tegneprosessen i et langt forord og kommenterer nær hver eneste søndagsside. Sidene presenteres både på engelsk i svart/hvitt og på norsk i farger, slik at interesserte virkelig kan begrave seg i materialet og blant annet selv se hvor stusslig og ensformig den norske håndtekstingen er i forhold til Wattersons uttrykksfulle stil.

Men disse gledene skjuler ikke det enkle faktum at dette er serier vi har lest utallige ganger før; i aviser, i blader og i de tidligere praktbøkene – som uansett er mer innholdsrike. Et tilbakeblikk er en utgivelse der bare Wattersons hardeste fans har noe å hente, men for disse er nok hvert nye ord fra den mediesky mannen som ikke har laget en tegneserie siden 1995 gull verdt. Og avslutningen av forordet bærer i seg et løfte om at vi kan håpe på mer fra hans penn: «Fem år etter Tommy og Tigern elsker jeg tegneserier mer enn noen gang», skriver han. La oss håpe det, for den fortsatte melkingen av Tommy og Tigern er det ingen andre enn Bladkompaniet som tjener på.

Bladkompaniet ga ut sitt første Tommy og Tigern-hefte allerede i 1989, og selv om bunken med Tommy-serier er snudd både en og to ganger kommer bladet fortsatt ut.

Men månedsheftet er i dag knapt en skygge av egen storhetstid, og minner mer om den trauste og halvmorsomme tryggheten vi husker fra blader som Billy enn spenstigheten som har preget Bladkompaniets humor-utgivelser.

Tidligere var Tommy og Tigern en inngangsport for både norske serier og amerikanske humorblinkskudd som The Far Side av Gary Larson. I dag er de norske seriene hevet ut, mens sidene fylles opp med en mengde halvgode og dårlige katt- og hund-tegneserier som Grimmy, Duplex, Hundens beste venn og Bar Bikkje.

Fuzzy av Darby Conley er i det minste spenstig tegnet, men serien om den knallharde siameseren Bengt, den puslete hunden Bellman og deres eier Nils opererer fortsatt i et meget begrenset univers. Patrick McDonnells søte og uttrykksfulle Pels og poter er den eneste juvelen i Tommy og Tigern i dag – men kan ikke redde bladet fra å se ut som et døende prosjekt [2015-kommentar: Bladkompaniet/Schibsted ga ut månedsheftet ut 2007. Egmont tok over i 2008, men nr. 1, 2009 ble siste nummer av Tommy og Tigern.]

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

19 svar på “Tommy og Tigern (1985-1995)”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..