Kategorier
Tegneserier

Tor Ærlig: Død, kjærlighet og tegneserieromaner

I anledning Mare Frigoris, Tor Ærligs tredje tegneserieroman: Et tilbakeblikk på karrieren som førte ham fram til posisjonen som en av Norges mest ambisiøse serieskapere. «Det eneste i verden som det er verdt å lage en tegneserie om er død og kjærlighet,» mener han selv.

Denne uka slapp Tor Ærlig, alias Tor Erling Naas, serieromanen Mare Frigoris på Serieverket/Egmont Serieforlaget. Før Tor Ærlig kastet seg ut i kunsten å lage tegneserieromaner for fullt, lærte han seg faget med stripeserier, serienoveller og heftene Evig ung og Hjertemosaikk. Her er mine anmeldelser av Evig Ung, Hjertemosaikk og serieromandebuten Ser du meg nå?

eu1Tor Ærlig
Evig ung nr. 1
Jippi Forlag

Upretensiøst og vellykket lavbudsjettshefte.
Musikant og serieskaper Tor Erling Naas heftedebuterer med en klaustrofobisk skildring av 35 år gamle Preben Mathias. Han er innelukket i sin egen fantasiverden, har ikke jobb, utdannelse, venner eller bolig og bor fortsatt hjemme hos foreldrene. Tommy 30 år etter og uten Tigern kanskje?

Serien gis ut i A5-format, en såkalt «jipling» fra Jippi Forlag, i mellomsjiktet mellom profesjonelt hefte og stensilert amatørserie. Den upretensiøse presentasjonsformen kler serien meget godt, og er en ypperlig idé som forlaget bør satse videre på. Stilmessig legger Naas seg tett opp til den canadiske serieskaperen Chester Brown. Som Brown fokuserer han sterkt på enkeltruter i sidedesignen, og som i Browns selvbiografiske serier er fokus satt på en mistilpasset og innesluttet unggutt, krydret med en stor dose svart humor. Kort sagt: En fascinerende og lovende smakebit.

Tor Ærlig
Evig ung nr. 1 1/2
Jippi Forlag

Du må følge godt med for å få med deg den komplette utgaven av Tor Erling Naas’ lovende serie om den svært innesluttede Preben Mathias. Første del ble trykket i A5-format, påfølgende episoder har kommet i antologien Forresten, mens dette mellomspillet kommer i miniserie-format.

Denne nyeste episoden er da også den mest forglemmelige, for magien ved den innesluttede og hjemmeboende 35-åringen blir noe brutt når vi møter han i skravlehumør på gamlehjem flere år frem i tid. Likefullt er det helt klart noe ved tonen og fortellerstemmen til Naas som gjør dette interessant. Serien selges på Raptus-festivalen, og kan bli tøff å anskaffe seg i ettertid.

eu2Tor Ærlig
Evig ung nr. 2
Jippi Forlag

Klaustrofobisk lynreise mot voksenlivet.
Å forbli evig ung kan også være en forbannelse. 35 år gamle Preben Mathias bor hjemme hos foreldrene sine, er stille og innesluttet og liker seg aller best inne i et skap. Tor Ærligs (Tor Erling Naas) fortelling om Preben startet i et A5-hefte, men har har nå gjort seg fortjent til et storformat.

Hovedserien «Ut» sparkes i gang når Prebens foreldre tilsynelatende omkommer i en bilulykke, og sønnen dermed må begynne å sette pizzaen i ovnen på egen hånd. Han konfronterer seg selv med foreldrenes evige mas om at han skal bli voksen. Med nærmest autistisk målbevissthet setter Preben i gang med oppgavene på veien til voksenverdenen; han må skaffe seg en utdannelse, en jobb, et sted og bo og en kjæreste.

Tor Ærlig er skildrer Prebens klaustrofobiske tilstand med sikker strek og språksans, og har en sterk vilje til lekelyst og eksperimentering. Til tider går lekelysten litt utover fokuset i seriene; og innfall som de pratsomme romvesenene i «Romkameraten» og de bløte skapvitsene i «Skapelsesberetningen» trekker helhetsinntrykket noe ned. Men «Ut» er en sterk bærebjelke i heftet, og befester Tor Ærligs stilling som et av de ferskeste og mest interessante stjerneskuddene på den norske seriehimmelen.

eu3Tor Ærlig
Evig ung nr. 3
Jippi Forlag

Tor Ærlig har vist lovende takter med sine fortellinger om den 35 år gamle innesluttede mamboen Preben Mathias, men tredje utgave av heftet viser tegn på stagnasjon. Problemet er at når Preben er såpass innesluttet som han er, hviler mye av historien på bipersonene. Prebens karslige far er hovedpersonen i «Nyttårsløftet», men er en røff pappa av typen vi har sett mange ganger før. Men «Nyttårsløftet» er en spennende fortalt historie, dessverre bærer resten av heftet mer preg av b-vare, selv om jeg flirte av blødmene i «Liv på Mars». Enten må tempoet i sagaen om Preben Mathias økes eller så bør Tor Ærlig flytte hjemmefra for godt.

eu4Tor Ærlig
Evig ung 4: Et stup i mørke
Jippi Forlag

Den produktive og talentfulle serieskaperen Tor Erling Naas, alias Tor Ærlig, har truffet skremmende godt med det ferskeste kapitlet i sagaen om den innesluttede mamboen Preben Mathias Uhrenfeldt (35). For denne gangen mistenkes Preben for drapet på en liten jente i et slumrende badeparadis i Norge. Assosiasjonene til Baneheia-drapene melder seg med en gang, og et av temaene er da også mediesirkuset og heksejakten på drapsmannen som oppstår.

Naas spinner en intrikat og delvis elegant intrige som inkluderer en Ibsen-besatt politimann, en pensjonert menneskelig kanonkule og et ferierende venninnepar.
På sitt beste er Et stup i mørke en forfriskende annerledes kriminalhistorie, men Naas er fortsatt ikke helt utlært som historieforteller. Flere grep fungerer, som politimannen som nesten utelukkende kommuniserer via sitater fra Ibsens En folkefiende, mens kritikken mot mediehysteriet blir heller platt, overtydelig og overdrevet.

Evig ung lider under savnet av en klar redaktørhånd eller manusveileder. De fleste norske tegneserier i dag skapes uten større grad av profesjonell veiledning. Til tider kan dette slå heldig ut, men ofte blir resultatene irriterende halvferdige. Men for all del, Evig ung er en spennende serie og Tor Erling Naas et soleklart talent.

eu5Tor Ærlig
Evig ung nr. 5
Jippi Forlag

Stadig mer lovende serieskaper utvider og forbedrer nedslagsområdet.
I den store amerikanske antologien Expo 2002 har en norsk serieskaper kilet seg inn mellom amerikanske og franske stornavn innen den alternative serieverdenen. Tor Erling Naas alias Tor Ærlig bidrar med sin minibiografi om Gustav Vigeland (på norsk i Forresten), og det femte nummeret av soloheftet Evig ung viser at Naas er i stadig utvikling – selv om han fortsatt ikke er på nivå med Jason, den andre norske serieskaperen med suksess i utlandet.

For Tor Ærlig har ikke Jasons uslåelige arbeidsmoral, og det blir vanskelig å holde på interessen for Ærligs innesluttede hovedperson Preben Mathias når det er hele to år siden sist vi hørte fra ham i Evig ung nummer fire.

Kanskje nettopp derfor har Tor Ærlig valgt å utvide persongalleriet denne gangen. Den 28 år gamle jomfruen Maria og hennes noe mer verdensvante bestevenninne Lisa bærer heftet, mens en både navn- og hjelpeløs mobiltelefonterrorist også lysner opp. Seriene har gode figurer og er medrivende, lettleste og elegant fortalt, men Naas mangler fortsatt det lille ekstra i historiene for å rykke opp i øverste divisjon.

Han har fortsatt ikke skrevet den virkelig gode og viktige serien, som Jasons Vent litt… og Roy Søbstads Historien om Roger. Men disse seriene viser at han har det i seg. Kanskje i neste nummer?

hm1Tor Ærlig
Hjertemosaikk
nr. 1
Jippi Forlag

Talent springer ut i full blomst.
Tor Erling Naas, alias serieskaperen Tor Ærlig, har lenge truet med å lage noen virkelig gode tegneserier. Han har flere delvis vellykkede stripeserier, den lovende og mørke krøniken om mamboen Preben Mathias og flere andre gode tilløp bak seg. Men med det første nummeret av hefteserien Hjertemosaikk innfrir han endelig sitt store potensial.

Designen og det vesle hefteformatet varsler en dypt personlig utgivelse, i stil med amerikanske serieskapere som Seth, Chris Ware, Chester Brown og Jason Lutes. Bak omslaget lurer en finurlig oppbygd soloantologi, som spinner rundt en alternativ virkelig der alle jobber som serieskapere – som om de var fabrikkarbeidere under den industrielle revolusjon. Tor Ærlig er serieskaper av tredje generasjon, men ønsker desperat å bryte ut av den evige jakten på morsomme poenger hans far og farfar var fanget i.

”Det eneste i verden som det er verdt å lage en tegneserie om er død og kjærlighet”, skriver Tor Ærlig, og Hjertemosaikk representerer et opprør mot humor- og stripetyranniet i dagens norske serier. Han bruker sine egne utfordringer som serieskaper som rammeverk for en lang rekke forskjellige, sjarmerende og originale små historier, og helheten fungerer overraskende bra. Kort sagt: Hjertemosaikk står igjen som en av årets beste heftedebuter.

hm2Tor Ærlig
Hjertemosaikk
nr. 2
Jippi Forlag

Jippis nyeste stjerne overbeviser igjen.
Etter serieromanen er soloantologien det gjeveste en serieskaper utenom de mest kommersielle suksessene kan mestre. Daniel Clowes’ Eightball, Peter Bagges Neat Stuff, Robert Crumbs Zap! og Jasons Mjau Mjau; listen over hefter der bare fantasien begrenser innholdet og historiene er lang og god. Og med Hjertemosaikk er Tor Ærlig i ferd med å melde seg inn i den gjeve klubben.

Tor Erling Naas (f. 1965) har vært lovende lenge, men han har ikke utløst sitt potensiale i de fem numrene av soloheftet Evig ung eller stripeserien Nr. 14. Men med fjorårets debutnummer av Hjertemosaikk traff han endelig blink med en original meditasjon over seriemediets muligheter – krydret med flere småhistorier. Nå er nummer to her, og det fortsetter godformen med en tilfredsstillende blanding av dikt- og novellesamling i tegneserieformat.

Stammen i heftet er ”På bildene er jeg meg selv”, om en forsmådd mann som opplever at ekskjæresten lager billedkunst av samlivet deres, og ”Av alle ting i verden…”, om en mann som får livet sitt spolert fordi han på klassisk eventyr-manér får oppfylt tre ønsker. Historiene er originale, godt fortalt og tegnet i en stil som står til historien: En kjølig minimalisme står godt til den første historiens urbane kunstmiljø, mens en rufsete, tusjtung strek beskriver ulykken til Bjarne i den andre historien. Heftet fylles ut med fine poetiske skildringer av kjærlighet, sex, livets forgjengelighet og SMS-flørt, men det er fremfor alt helheten som er styrken. Den gjør bladet til et av de beste og mest originale på markedet i dag.

imagesTor Ærlig
Ser du meg nå?
Jippi Forlag

Tor Ærlig utfordrer resten av Tegneserie-Norge med en serieroman på 230 sider.
Serieromanen har de siste årene styrket sin stilling i USA og Frankrike, med omfangsrike historier som kommer i bokform uten at serien har vært føljetong i hefter eller antologier først. Tematisk vender flere også ryggen til både superhelter og undergrunnshumor, og gir oss isteden personlige og hjertevarme skildringer av kjærlighet, oppvekst og hverdagslige utfordringer. Alex Robinsons Box Office Poison (2001) og Craig Thompsons Blankets (2003), begge på rundt 600 sider, er to strålende eksempler.

Her hjemme er det dårligere stelt, og selv strålende fortellere som Jason og Christopher Nielsen går sjelden over 100 sider i omfang. Derfor er det gledelig at Tor Erling Naas, alias Tor Ærlig, nå hever listen betraktelig med sin første serieroman. Ikke bare for seg selv, men for hele Tegneserie-Norge.

Ser du meg nå? er en klassisk ”coming of age”-historie om 20 år gamle Tom Sandmann, som rømmer fra militæret og ulykkelig kjærlighet for å dra på en hasardiøs båttur gjennom Europas elveleier og over Gibraltarstredet i en gammel livbåt. Reisen er rammen for en serie tilbakeblikk på ungdomstiden med kompisene Dyret og Filip og forelskelsen Vilde.

Tor Ærlig vil mye, men Ser du meg nå? er ikke 100 prosent vellykke. Historien byr ikke på stor dramatikk, eksotiske eventyr eller store moralske utfordringer, mens åpningssekvensen i militæret blir for lang og den interne monologen noe svulstig. Men Ærlig henter seg inn med en fantasifull dramaturgi, elegante sidekomposisjoner og karrierens beste tegninger. Og selv om historien kanskje ikke føles så viktig, kommer jeg som leser kjapt inn i hodet på unggutten som vinker farvel til tenårene – og hans små problemer står da fram som det viktigste i verden.

Ser du meg nå? er også viktig. Ikke fordi den er blant tidenes beste norske tegneserier, men fordi Tor Ærlig med sitt ambisjonsnivå, sin vilje og evnen til å tenke nytt og stort viser hva som er mulig å gjøre med mediet. Dette er en utfordring til resten av Tegneserie-Norge, og så får vi bare håpe flere serieskapere (og forlag) tar opp hansken.

hm3Tor Ærlig
Hjertemosaikk nr. 3
Jippi Forlag

Tor Ærligs bonusspor.
Etter kritikersuksessen med serieromanen Ser du meg nå? og flere fine bidrag i antologien Tusj er Tor Erling Naas, alias Tor Ærlig, overraskende raskt tilbake med et nytt nummer av soloheftet Hjertemosaikk. Kanskje litt for kjapt, for dette er en liten nedtur. Heftet minner mest om en cd med b-sider, remikser og annet overskuddsmateriale. Mest for fansen, med andre ord.

En slik soloantologi er en drøm for kreative serieskapere, et sted for å prøve ut nye ideer og prosjekter. For Tor Ærlig betyr dette små noveller fra oppveksten, utdrag fra skissebøkene, stripeserier, poetiske vignetter og annet smågodt. En innholdsrik pakke, men uten de store høydepunktene er helhetsinntrykket noe sammenrasket.

Alle anmeldelsene er opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

18 svar på “Tor Ærlig: Død, kjærlighet og tegneserieromaner”

[…] Tor Ærlig hevet listen betraktelig med serieromanen Ser du meg nå? i vinter, men på tross av nytenkende fortellergrep og ambisiøs strek var den rotfestet i den selvbiografiske hverdagsbølgen som hadde sin topp i USA på 1990-tallet. Da føles det riktig at italieneren Manuele Fior nå har gjort nordmann av seg, for med denne 150 sider lange serieromanen gir han oss et blikk inn i den mer kunstnerisk ambisiøse, pretensiøse og poetiske serietradisjonen på kontinentet. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..