Donald Duck & Co er nede i 35.000 i opplag (debutnummeret fra 1948 hadde 40.000 i opplag på grunn av papirrasjonering), tegneserien Amuletten troner på fem av de 15 plassene på bokhandlernes bestselgerlistene og Egmont har begynt å gi ut både DCs Earth One-serier og Fantomet-bladene fra 1964 på nytt.
Det er mye interessant med tegneseriemarkedet i 2017, og i den anledning vier jeg bloggen til årene jeg hadde mulighet til å oppsummere tegneserieåret i Bergens Tidende. Først ut: 2003.
[Oppsummeringa for 2002 har jeg lagt ut tidligere, den finner du her.]
Tegneserieåret 2003 var preget av konsolideringen av suksessen til Pondus og Nemi, mens undergrunnen lå litt i dvale. Fra utlandet kom superheltene
tilbake for fullt.
2003 var året da media og forlagsbransjen for alvor forsto at det lå store penger i norske tegneserier. Pondus: Hat trick er en av årets skjønnlitterære bestselgere (det samme gjaldt 2002-samlingen Andre omgang), mens Egmont Serieforlaget stakk av med tre av Bladkompaniets dyktigste redaktører – noe som ville fått stor oppmerksomhet om noe lignende hadde skjedd i bokbransjen.
Ved inngangen til 2004 sitter vi derfor med et Egmont som satser på norske serier i stadig sterkere grad, mens Bladkompaniet sitter noe forvirret tilbake. Egmont lanserte Nemi i et flott og sammensatt blad, samt humorbladene Gorilla og Bizarro i 2003. Enda en nysatsing kommer tidlig i 2004. Bladkompaniet la ned Smult, men kom tilbake med Martin Kellermans Rocky i eget blad.
Samtidig kunne Egmont telle pengene nostalgibølgen gir dem gjennom påkostede bokutgivelser av Asterix, Lucky Luke, Fantomet, Mikke Mus og Donald Duck.
Mens gigantene kjempet, lå undergrunnen litt i dvale. Intet nytt fra Jason og utsatt premiere på Christopher Nielsens animasjonsfilm Slipp Jimmy fri la feltet åpen for andre navn. Ronny Haugeland og Waldemar Hepstein bemerket seg med flotte samlinger, mens Flu Hartberg, Håvard S. Johansen, Tor Ærlig, Jens K. Styve, Inga Sætre, Øyvind Lauvdahl og Henry Bronken ledet an i kretsen av serieskapere som fortjener større oppmerksomhet. Og Dongery-kollektivet imponerte med månedlige fanzineutgivelser og en gradvis invasjon av mainstreamen gjennom bidrag i Gorilla og Oslos studentavis Universitas.
For oversatte serier var 2003 preget av mangasatsing, filmskuffelser og et voldsomt superheltcomeback. Det nye forlaget Seriehuset ga oss Will Eisners Moby Dick, mens Det Norske Bibelselskap oversatte Peter Madsens flotte Menneskesønnen. Ellers bød Fantomet og Agent X9 på godbiter: Alan Moores Tom Strong, American Century og de franske albumseriene Linda & Valentin, Thorgal, Jerome K. Bloche og Largo Winch. Vi fikk også en frisk satsing på japanske tegneserier, manga, der Egmont og Bladkompaniet en mandag i oktober lanserte henholdsvis Ranma ½ og Manga Mania.
På filmlerretet sto skuffelsene i kø: X-Men 2 var bra, men Daredevil skuffet, Hulk var kjedelig, Bulletproof Monk gikk hus forbi og The League of Extraordinary Gentlemen var en katastrofe.
Filmene ga oss i det minste et oppsving for superheltserier av kvalitet, og der slo ingen Grant Morrisons energiske oppdatering av X-Men. Egmont fikk konkurranse av Seriehuset, som lanserte tre nye superheltblader – og leserne fikk møte USAs mest populære serieskapere: Brian Michael Bendis‘ Ultimate Spider-Man og Daredevil, Mark Millars The Ultimates og Ultimate X-Men og ikke minst Spider-Man: Blå av Jeph Loeb og Tim Sale – en gild bokutgivelse Egmont ga ut i all hemmelighet i sommer.
Årets beste norske
1. Frode Øverli: Pondus: Hat trick (Bladkompaniet)
2. Jens K. Styve og Øyvind Lauvdahl: Torsken Bel Air (Jippi)
3. Ronny Haugeland: Den store Ronny Haugeland-boka (Jippi)
4. Henry Bronken: Bøllefrø nr. 2 (Jippi)
5. Lise Myhre og Sigbjørn Stabursvik (red.): Nemi (Egmont)
Årets beste oversatte
1. Grant Morrison, Frank Quitely m.fl.: New X-Men (Egmont)
2. Peter Madsen: Menneskesønnen (Det Norske Bibelselskap)
3. Jeph Loeb og Tim Sale: Spider-Man: Blå (Egmont)
4. Martin Kellerman: Rocky (Bladkompaniet)
5. Hiroaki Samura: Blade of the Immortal i Manga Mania (Bladkompaniet)
2 svar på “Tegneserieåret 2003: Et økonomisk gjennombrudd”
[…] Tegneserieåret 2003: Et økonomisk gjennombrudd […]
[…] Tegneserieåret 2003: Et økonomisk gjennombrudd […]