Kategorier
Intervjuer Skjønnlitteratur Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 22: Når skal Jo Nesbø skrive en tegneserie?

Hei, Jo Nesbø! Husker du denne saken fra 1996? Der du og Kristopher Schau snakket om deres kjærlighet til tegneserier, ikke minst krimserier som Sin City? Året etter krimdebuterte du selv med Flaggermusmannen, med en viss suksess. Er det ikke på tide at du skriver en snart?

Kristopher laget jo Margarin, og det funka som faen da din svenske krimkollega Jens Lapidus laget Gjengkrig 145. For første gang toppet en tegneserieroman de svenske bestselgerlistene. Kom igjen’a!

(Les mer om Kristopher Schau her. Mer om Frank Miller her og her.)

De er fanget i en verden av synd, vold og korrupsjon. Med glede.

Jo Nesbø fra Di Derre og musikerkollega Kristopher Schau (Gartnerlosjen, Hurra Torpedo, Sinsen, Datsun m. m. ) har oppdaget at det er en stor skummel serieverden der ute. Langt unna de trygge rutene i bladhyllene på Rimi og Narvesen. En verden full av sterke, medrivende og sjokkerende tegneserier.

Hver år bruker de tusener av kroner på tusjflekkete seriesider. Jo og Kristopher er tegneseriefanatikere.

Favoritten er Frank Millers knallharde krimserie Sin City.

Sin City er en serie som gir meg svært mye. Miller gjør absolutt alt selv, manus, tegninger og håndteksting. Stilen minner mest om film noir, og hardkokt krim fra 50-tallet, mener Nesbø.

Nesbø har hentet inspirasjon fra serien til Di Derre-låta «Bislett og Berlin». [2011-kommentar: Dette var altså før han selv begynte å skrive krim.]

Både Jo og Kristopher skylder på Frank Miller når de skal forklare hvorfor de fortsatt leser tegneserier. Spesielt Millers Batman-serie The Dark Knight Returns har mye av skylden.

– Første gangen jeg leste den, var det som en seksuell opplevelse. Jeg leser den stadig om igjen, sier Kristopher, som alltid har vært hardbarket seriefan.

Da han var liten, gikk han rundt og sa «gulp» og «gisp», og var medlem i Fantometklubben. Jo oppdaget ikke tegneserier før han var 30, med nettopp Millers Batman-serie.

– Det sa bare BANG! Serien er fordømt bra, og åpnet øynene mine for hva tegneserier virkelig kunne være.

VG tok med de to seriefrelste på Tronsmo bokhandel i Oslo, som har et av Norges beste utvalg av utenlandske serier. På kort tid fikk hundrelappene vinger. Her er resultatet av shoppingen:

Kristopher: Frank av Jim Woodring, XIII av Jean Van Hamme og William Vance, Through The Habitrails av Jeff Nicholson, samt den ferskeste samlingen av serien Books of Magic av John Ney Rieber m. fl.

Jo: Like A Velvet Glove Cast In Iron av Daniel Clowes og Stray Bullets av David Lapham


Jo Nesbø topp 5

1. The Dark Knight Returns av Frank Miller.
Med denne serien tok Miller tak i den noe forslitte superhelten Batman, og sprøytet nytt liv inn i ham. Ansvarlig for å starte Batman-feberen som kulminerte i de tre spillefilmene

2. Sin City av Frank Miller.
I en svært ekspressiv svart/hvitt-stil gir Miller liv til en syndig by, fylt av drapsmenn, svindlere, horer og korrupte politimenn. Historiene er grovkornede og fulle av klisjeer, men spruter av energi og fortellerglede.

3. V For Vendetta og Watchmen av Alan Moore.
Moore var engelskmannen som på 80-tallet revolusjonerte den amerikanske superheltsjangeren. V For Vendetta er en mørk fremtidsvisjon av Storbritannia, ikke så ulik George Orwells 1984. Watchmen var Moores svanesang over superheltsjangeren. I dag fullfører Moore sitt kjempeverk om Jack the Ripper, From Hell, som trolig blir film

4. Maus av Art Spiegelman.
Verket som for alvor gjorde tegneserien stueren på 80-tallet. I tegneserieform forteller Spiegelman sin fars historie. Faren var polsk jøde, og havnet i Auschwitz under 2. verdenskrig.

5. Hard Looks av Andrew Vacchs med flere.
Dette er tegneserieversjoner av Vacchs’ noveller, hardkokt krim fra advokaten som kjemper en voldsom kamp mot barnepornografi. Vacchs har skrevet flere manus for tegneserier, blant annet en Batman-historie


Kristopher Schau topp 5.

1. Sin City av Frank Miller.
Sin City
er favoritt også her. Så langt har det kommet fire lange Sin-City-serier: Sin City, A Dame to Kill For, The Big Fat Kill og That Yellow Bastard.

2. Stray Bullets av David Lapham.
Ved første øyekast virker dette som en rekke forskjellige korte historier, noe det også er. Men over tid finner man ut at disse småhistoriene henger sammen, og utgjør en langt større og komplisert historie. Handler om en gjeng småkriminelle over en tidsperiode på vel 20 år

3. Prins Valiant av Harold Foster.
Dette er en av de klassiske avisseriene, om den norske prinsen som er arving til kongeriket Thule. Denne serien blir for tiden oversatt til norsk, i luksusutgaver fra det norske forlaget Thule

4. Alt av Francois Boucq.
Boucq er en av de mest talentfulle unge franske serietegnere, med en realistisk strek og dyktig fargebruk. Det menneskelige eventyrets pionerer og Djævelmund (dansk) er blant seriene hans

5. Fat Dog Mendoza av Scott Musgrove.
Sær og fersk serie i amerikansk «underground»-stil av Scott Musgrove. Sær humor og dårlig smak er kjennetegnene for denne serien, som kun har kommet med et par episoder fra Dark Horse Comics. Henry Kissinger spiller superskurk.


De beste seriene

Titter man innom en gjennomsnittlig tegneseriehylle i en norsk butikk, ser man ikke mye spennende. Det norske seriemarkedet har stagnert, og svært få kvalitetsserier blir oversatt til norsk. Tegneseriemarkedet i USA sliter også med dårlige tider, men fortsatt gis det ut hundrevis av serier hver måned

Her er noen av dagens beste:
ACME Novelty Library av Chris Ware.
Bone av Jeff Smith.
Books Of Magic av John Ney Rieber med flere.
Cud av Terry LaBan.
Eightball av Daniel Clowes.
Frank av Jim Woodring.
From Hell av Alan Moore og Eddie Campbell.
Hate av Peter Bagge.
Jar of Fools av Jason Lutes.
Love and Rockets av Gilbert og Jaime Hernandez.
Peepshow av Joe Matt.
Preacher av Garth Ennis og Steve Dillon.
Sandman av Neil Gaiman med flere.
Sin City av Frank Miller.
Stray Bullets av David Lapham.
Stuck Rubber Baby av Howard Cruse.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Øyvinds julekalender, luke 22: Når skal Jo Nesbø skrive en tegneserie?”

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..